Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výměnné a vázané operace

Mimo obchodů uzavíraných běžně na základě kupních smluv, jsou některé obchodní operace svazovány tak, aby kombinace několika operací umožnila realizaci obchodu.Používají se k překonání překážek v zahraničním obchodě ( vysoká cla, dovozní přirážky atp. / protekcionismu / licencování a koningentace některého druhu zboží nebo teritoriaální / nejstota v oblasti měn, platebníxh styků, atd ...


- Nejdůležitější výměnné a vázané operace :

1) Kompensace ( nyní již méně )

2) Bartery ( rozsáhlé kompensace )

3) Reciprocity ( Slouží zejména ke zvýšení objemu důchodů na objemy stanovené kontingenty )

4) Junktimy ( Vyzba vývozu zboží na dovoz zboží druhého )

5) Reexporty ( Opětovný vývoz dovezeného zboží )

6) Leasing ( Metoda financování investic, velmi rožšířená, je to zvláštní typ nájmu, kdy si uživatel za určité poplatky najímá věc ke svému užití, aby buď po určité době přešla v jeho majetek, nebo aby si mohl najmout další věc - typy leasingu jsou rozličné ).


- Cla a celní řízení :

Ačkoli by se mohlo zdát, že v důsledku integrace evropského, ale i světového obchodu, by měla úloha cel klesat, zachovává se tato historická ekonomická metoda určitou důležitost.Clo je zuvláštní forma daně udělená na výrobky jenž přechází hraniční pásmo z jedné země do druhé, je důležitým přijmem do státního rozpočtu i cenotvornou složkou.Převládá clo dovozní.Jednotlivé celní sazby ( zpravidla procenta z hodnoty boží ) jsou vyhlašovány v celním sazebníku.


Článek podporuje:
lisovna, vstřikování plastů, plastové žetony

Žádné komentáře:

Okomentovat