Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Daň z přijmu fyzických osob

Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z přijmu.Poplatníci daně z přijmu fyzických osob jsou fyzické osoby ( dále jen poplatníci ).


- Předmětem daně z přijmu fyzických osob jsou :

1) Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky

2) Příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti

3) Příjmy z kapitálového majetku

4) Příjmy z pronájmu

5) Ostatní příjmy


Základem daně je částka, o kterou příjmy plynoucí poplatníkovy v kalendářním roce ( zdaňovací období ) přesahují výdaje prokazatelně vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení, pokud dále u jednotlivých druhů ( § 6 až § 10 ) není stanoveno jinak.


- Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky jsou :

1) Příjmy ze současného nebo dřívějšího pracovněprávního, služebního nebo členského poměru a obdobného poměru, v nichž poplatník při výkonu práce pro plátce přijmu je povinen dbát příkazu plátce.Těmito příjmy se rozumějí i příjmy za práci žáků a studentů t praktického výcviku.

2) Příjmy za práci družstev, společníků a jednatelů společností s. r. o. a komandistů komanditních společností a to i když nejsou povinni při výkonu práce pro družstvo nebo společnost dát příkazů jiné osoby.


3) Odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob.


4) Příjmy poplatníka, které mu plynou v souvislosti s výkonem závislé činnosti nebo funkce, i když jsou vypláceny jako náhrada ( odškodnění ) za ztrátu těchto příjmů plátcem, u kterého poplatník nevykonává závislou činnost nebo funkci.

Žádné komentáře:

Okomentovat