Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Za tím účelem ČNB :

b) Vydávání bankovek a mincí :

Centrální banka má výhradní právo emise hotovostních peněz, tj. bankovek, mincí včetně mincí pamětních.ČNB má právo stanovit nominální hodnoty, rozměry, hmotnost, materiál, vzhled a další náležitosti a jejich vydání v oběhu.Bankovky musí obsahovat ochranné prvky : jsou tištěny na speciálním bankovním papíře s vodoznakem, okénkovým proužkem, soutisková značka a skrytý obrazec.


c) Řízení peněžního oběhu, platebního styku a zúčtování bank :

Ústřední banka řídí hotovostní peněžní oběh, stanový zásady vedení účtů klientů u bank a provádění platebního styku mezi bankami a zúčtování na těchto účtech, stanový zásady platebního styku mezi bankami a způsob používání platebních prostředků při platebním styku.Každá banka má u ČNB otevřen účet, na kterém má uloženy prostředky pro krytí svých plateb, nebo plateb klientů ve prospěch jiných bank nebo klientů, kteří mají účty uvedené u jiných bank.Kontrola krytí plateb zabraňuje vzniku nesolventnosti z jedné banky na další prostřednictvím mezibankovního styku.


d) Vykonávání bankovního dohledu :

ČNB vykonává dohled nad ostatními bankami.Cíle bankovního dohledu je omezit rizika spojená s vykonáváním bankovních činností v obchodních bankách a specializovaných institucích.Pozornost ČNB je zaměřena na likviditu jednotlivých bank.

Žádné komentáře:

Okomentovat