Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Finanční majetek tvoří :

3) Půjčky poskytované jiným podnikům na dobu delší než 1 rok.

4) Nemovistosti, umělecká díla a sbírky, předměty z drahých kovů které podnik pořizuje za účelem obchodování snimi nebo k uložení volných peněžních prostředků majetku.

Finanční majetek přináší podniku finanční výnosy v podobě dividend, úroků a podílů na zisku.Podaří-li se tento majetek prodat za cenu vyšší, než byl pořízen, dosahuje podnik další výnos v podobě rozdílu mezi oběma cenami.Protože jde o výnosy z finančních operací, označujeme je jako výnosy finanční.Finanční majetek se oceňuje cenou pořízení, tj. cenou, za kterou byl majetek pořízen, bez nákladů s jeho pořízením souvisejících.


- Evidence hmotného investičního majetku :

Základní jednotkou evidence hmotného investičního majetku je inventární předmět.Je to jednotlivý předmět, soubor předmětů nebo kombinovaný technologický a stavební celek, který má určitou provozně technickou funkci.Inventární předmět je trvale označen inventárním číslem při pořízení.Stejné číslo je uvedeno v zápisu o převzetí, podle kterého je předmět předán do používání a na inventární kartě, která slouží k evidenci předmětu v průběhu používání.Při vyřazení je třeba vyhotovit zápis o vyřazení majetku.

Žádné komentáře:

Okomentovat