Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Oceňování hmotného investičního majetku :

1) V pořizovacích cenách, tj. v cenách, za které byl nakoupen ( včetně všech vedlejších nákladů na pořízení, např. nákladů na dopravu, montáž, clo, pojištění, apod.

2) V reprodukčních pořizovacích cenách, tj. v cenách, za které by byl majetek pořízen v době, kdy se o něm účtuje.

3) Ve vlastních nákladech.

Reprodukční pořizovací ceny se používají pro ocenění hmotného investičního majetku získaného darováním, finančním leasingem v případě bezúplatného nabytí a nově ujištěného majetku.Ve vlastních nákladech se oceňuje majetek pořízený vlastní činností.


- Nehmotný investiční majetek :

Nehmotný investiční majetek představuje složku investičního majetku, která nemá zpravidla materiální podstatu, přispívá ke zvýšení výkonů podniku nebo umožňuje provádění výkonů.Tak jako ostatní složky investičního majetku, je i nehmotný investiční majetek dlouhodobé povahy.Tvoří ho věci a ocenitelná práva, jejichž pořizovací cena je vyšší než 20 000 Kč v každém jednotlivém případě.

Nehmotný investiční majetek členíme takto :

1) Nehmotné výzkumné a odborné činnosti, jako jsou receptury, technologické postupy nebo projekty, pokud jsou podnikem nakupovány samostatně nebo jsou v podniku pro opakovaný prodej.

2) Software nakupovaný samostatně nebo vytvořený vlastní činností.

3) Ocenitelná práva, tj. výrobně technické poznatky ( know-how ) , licence, autorská práva, vydavatelská práva ( copyright ).

Žádné komentáře:

Okomentovat