Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vývozy

Vývozy jsou autonomní, tj. nezávislé na běžném domácím důchodu. Tedy X = X.

Jsou závislé:

  • Na zahraničním důchodu.
  • Snižuje-li se relativně domácí cenová hladina vzhledem k zahraniční cenové hladině: to činí domácí zboží a služby levnější, vývozy domácí země se zvyšují.
  • Měnový kurz (promptní): růst nominálního měnového kurzu, zlevňuje domácí zboží a zvyšuje exportní poptávku po domácím zboží, tj. stimuluje zvýšení vývozů. Devalvace v případě fixních měnových kurzů. Depreciace v případě flexibilních měnových kurzů.

pokles měnového kurzu. Revalvace u fixního kurzu. Apreciace u flexibilních měnových kurzů. Zdražuje zboží a služby domácí země pro zahraniční subjekty a vede k poklesu vývozů.

Dovozy

Jestliže důchod domácí země roste, poptávka po zahraničním zboží a službách se zvyšuje. Citlivost změn dovozu na změny důchodu je měřena mezním sklonem k dovozu (m). Mezní sklon k dovozu vyjadřuje, jaká část přírůstku důchodu je vynaložena na zboží a služby, vyráběné a dovážené ze zahraničí. Tedy m = DM / DY

Keynesiánská dovozní funkce: M = f (Y) M = M + m * Y

M – autonomní dovoz (nezávislý na domácím důchodu), m * Y – indukované dovozy (závisí na důchodu). Kdyby obsahem importů bylo pouze spotřební zboží a služby v rovnici by byl disponibilní důchod (YD).

Dovozy ovlivňuje i poměr cenových hladin doma a v zahraničí. Dále dovozy ovlivňuje depreciace (devalvace) a apreciace (revalvace).

Žádné komentáře:

Okomentovat