Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Účinnost fiskální politiky a model IS-LM. Částečný a úplný vytěsňovací efekt. Multiplikátor fiskální politiky.

Expanzivní fiskální politika, resp. fiskální expanze zahrnuje tyto složky: přírůstek vládních nákupů zboží a služeb, zvýšení transferových plateb vlády, efekt snížení autonomních daní a snížení sazby důchodové daně.

Změna fiskální politiky vede ke změně podmínek, které kondenzuje křivka IS, a tedy k posunu křivky IS: v případě fiskální expanze doprava a nahoru.

Zvýšení vládních nákupů zboží a služeb vyvolá při původní úrokové sazbě převis poptávky po penězích nad nabídku, a tedy nerovnováhu na trhu peněz. Převis poptávky po penězích vyvolaný fiskální expanzí povede veřejnost k tomu, že začne prodávat ostatní aktiva, což vyvolá přebytek nabídky na trhu ostatních aktiv nad poptávkou a tedy tlak na snížení cen těchto aktiv a zvýšení úrokové sazby. Zvýšená úroková sazba vytěsní (za předpokladu pozitivně skloněné křivky LM) část soukromých autonomních výdajů. To bude tlumit přírůstek důchodu vyvolaný fiskální expanzí.

Sklon křivky LM a IS a účinnost fiskální politiky

  1. Je-li křivka LM horizontální (citlivost poptávky po penězích na úrokovou sazbu se blíží nekonečnu), fiskální expanze má maximální účinnost a vytěsňovací efekt je za těchto podmínek nulový.
  2. Je-li křivka LM vertikální (citlivost poptávky po penězích na úrokovou sazbu je nulová), fiskální expanze má nulový účin a vytěsňovací efekt je úplný.

Žádné komentáře:

Okomentovat