Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Účinnost monetární politiky a model IS-LM. Keynesiánský transmisní mechanismus. Multiplikátor monetární politiky.

Monetární politiku provádí centrální banka prostřednictvím kontroly zásoby nominálních peněz nebo pohybu úrokové sazby. Banka nemůže současně usilovat o kontrolu pohybu peněžní zásoby a současně sledovat cíl, aby se úroková sazba rovnala jakési žádoucí úrokové sazbě.

Expanzivní monetární politika znamená zvyšování nominální zásoby peněz.

V důsledku přírůstku nabídky reálných peněžních zůstatků se křivka LM posunuje doprava. Vzhledem k tomu, že křivka IS má negativní sklon, čistá monetární expanze má dva současné efekty:

  1. Zvyšuje se úroveň rovnovážného důchodu (důchodový efekt monetární expanze)
  2. Snižuje se úroková sazba (efekt likvidity monetární expanze)

Důchodový efekt je vyvolán tím, že zvýšení nabídky peněz sníží úrokovou sazbu, což stimuluje zvýšení poptávky po soukromých autonomních výdajích. To má za následek zvýšení úrovně rovnovážného důchodu.

Efekt likvidity čisté monetární expanze nastává proto, že zvýšení nabídky reálných peněžních zůstatků vede k tomu, že veřejnost má v držbě více peněz než potřebuje, proto začne přebytek peněz konvertovat do ostatních finančních aktiv, která přinášejí vyšší výnos. Tím se zvyšuje poptávka po ostatních finančních aktivech, zvyšuje se jejich cena a klesá úroková sazba.

Žádné komentáře:

Okomentovat