Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tabulka:

h

Tvar křivky LM

0

Vertikální

Malé

Strmá

Velké

Plochá

Nekonečno

Horizontální

Je křivka poptávky po penězích závislá na úrokové sazbě či nikoliv?

Je poptávka po penězích stabilní a predikovatelná?

  • Keynesiánská orientace – h je významné, L je nestabilní a špatně predikovatelná (nejistota i), 1 / k se mění, křivka LM není strmá ani vertikální, L je významně závislá na i
  • Neoklasická-monetaristická – L je málo citlivá na i, L je stabilní a relativně dobře predikovatelná, křivka LM je dosti strmá, v klasickém případě vertikální

Posuny křivky LM doprava a doleva jsou závislé na nabídce reálných peněžních zůstatků: při růstu nabídky reálných peněžních zůstatků se křivka LM posunuje doprava.

Posun křivky LM = (1 / k) * D(M / P)

Jestliže je nestabilní křivka poptávky po penězích a např. roste poptávka po penězích v důsledku toho, že veřejnost nemá důvěru v ostatní finanční aktiva, posunuje se křivka LM i při daném důchodu a dané nabídce reálných peněžních zůstatků.

Body mimo křivku LM jsou body nerovnováhy poptávky a nabídky na trhu peněz.V bodech nalevo od křivky LM je přebytek nabídky peněz nad poptávkou při dané úrokové sazbě a daném důchodu, a tedy přebytek poptávky nad nabídkou na trhu ostatních finančních aktiv. Lidé alokují nadbytečné peníze do ostatních finančních aktiv, vznikne tlak na zvýšení cen těchto aktiv a tlak na snížení úrokové sazby.

Žádné komentáře:

Okomentovat