Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROZŠÍŘENÍ NA VÍCE KOMODIT

Komodity seřadíme podle jejich komparativní výhody nebo nákladů. “Dělící čára” pak závisí na komparativní síle mezinár. poptávky po jednotlivých statcích.

Každá země obchoduje s množstvím dalších zemí (multilaterálně), přičemž dvojstranný (bilaterální) obchod se ve většině případů nevyrovná. Multilaterální povaha obchodu by měla přimět k opatrnosti všechny, kdo obhajují bilaterální vyrovnanost MO mezi zeměmi.

Malé země mohou z obchodu získat nejvíce: Mají totiž minimální vliv na svět. ceny, a tak mohou obchodovat za svět. ceny, kt. se značně liší od domácích cen.



Grafická analýza komparativní výhody OBR. STR. 909

Konečný poměr cen závisí na relativní poptávce po /potravinách a oděvech/. Je-li po /potravinách/ velká poptávka, pak bude jejich cena relativně vysoká. Kdyby byla poptávka po /potravinách/ tak vysoká, že by Evropa vyráběla /potraviny/, pak by se poměr cen rovnal evropským relativním cenám /ve výši ¾/.

PPF celého světa: tato hranice představuje max. výstup, kt. zde získat ze svět. zdrojů, když se statky vyrábějí nejefektivněji, (vč. nejefektivnější dělby práce a oblastí spec.) à součet obou PPF


à Omezení teorie komparativní výhody
Hlavní potíž spočívá v jejich klasických předpokladech, neboť předpokládá hladce fungující MAE mechanizmus s rychle se přizpůsobujícími cenami a mzdami a žádnou nedobrovolnou nezaměstnanost.

Žádné komentáře:

Okomentovat