Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10. Parita úrokových sazeb a determinace měnového kursu v krátkém období na mezinárodním měnovém trhu.

Apreciace koruny proti dolaru v přítomném období, za předpokladu neměnného očekávaného měnového kursu koruna/dolar v období t, tj. pokles přítomného měnového kursu zvyšuje očekávanou míru výnosnosti dolarového depozita vyjádřenou v korunách.

Parita úrokových sazeb – gravitační centrum konstituování rovnovážného měnového kursu v krátkém období

Obr. str. 152

Rovnovážný měnový kurs se ustavuje v průsečíku vertikální křivky, která zobrazuje úrokovou sazbu na korunová depozita a negativně skloněné přímky, která zobrazuje očekávanou míru výnosnosti na dolarová depozita vyjádřenou v korunách. Gravitačním centrem konstituování rovnovážného měnového kursu je parita úrokových sazeb.

Pokud při přítomném měnovém kursu je očekávaná míra výnosnosti na dolarová depozita vyjádřená v korunách nižší než úroková sazba na korunová depozita. Držitelé dolarových depozit usilují o jejich prodej za korunová depozita. Vznikne přebytek nabídky dolarových depozit a přebytek poptávky po korunových depozitech: držitelé dolarových depozit začnou nabízet za korunová depozita více dolarových depozit a koruna proti dolaru apreciuje. Dojde k nastolení rovnováhy.

Důsledky změn úrokové sazby a očekávaného měnového kursu na rovnovážný měnový kurs v krátkém období

Obr. str. 154

Dojde ke zvýšení úrokové sazby na korunová depozita. Vznikne převis očekávané míry výnosnosti korunového depozita nad dolarovým depozitem. Dojde k apreciaci koruny proti dolaru, což zvýší očekávanou míru výnosnosti na dolarová depozita vyjádřenou v korunách tím, že zvýší očekávanou míru depreciace koruny v budoucnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat