Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dokonalá kapitálová mobilita znamená:

- křivka BP je horizontální na úrovni i = if. Je-li domácí úroková sazba nad světovou úrokovou sazbou, pak dojde k přílivu kapitálu a přebytku platební bilance (a růstu měnových rezerv země). Nemá-li dojít k revalvaci, potom v systému fixního měnového kursu musí centrální banka intervenovat tím, že nakupuje zahraniční měnová aktiva, což zvýší zásobu zahraničních měnových aktiv a současně zvýší peněžní zásobu v domácí zemi, což vede ke snížení domácí úrokové sazby.

Dokonalá kapitálová imobilita znamená, že je znemožněn příliv zahraničního kapitálu. Křivka BP je vertikální.

Posun křivky BP je určen nominálním měnovým kursem a poměrem zahraničních cen (PF) k cenám domácím (P).

Jestliže se reálný měnový kurs zvýšil, tj. vzrostlo znehodnocení, potom dojde ke zlepšení čistých vývozů. Křivka BP se posune doprava.

Body nalevo od křivky BP znamenají, že platební bilance je v přebytku (zvyšování měnových rezerv). Body napravo od křivky BP znamenají, že platební bilance je v deficitu (čerpání měnových rezerv).

Model IS-LM-BP a vnitřní a vnější rovnováha

Všeobecná ekonomická rovnováha nastává v průsečíku křivek IS a LM a křivky BP. Existuje současně rovnováha na všech agregátních trzích uvnitř ekonomiky, tj. trhu zboží, trhu peněz a trhu práce (ekonomika je na úrovni potenciálního produktu) současně spolu s vnější rovnováhou, tj. rovnováhou platební bilance.

Žádné komentáře:

Okomentovat