Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účinnost monetární politiky je dána sklonem křivky LM a sklonem křivky IS.

  1. Účinnost monetární politiky je tím větší, čím strmější je křivky LM, tj. čím nižší je citlivost poptávky po penězích na úrokovou sazbu. Současně čím nižší je k, tím větší je účin monetární expanze.
  2. Účinnost monetární expanze je tím větší, čím plošší je křivka IS, tj. čím vyšší je citlivost autonomních výdajů na úrokovou sazbu (b) a čím větší je výdajový multiplikátor.
  • Křivka poptávky po penězích má nulovou citlivost na úrokovou sazbu (h = 0). Monetární expanze je maximálně účinná. Zvýšením nabídky reálných peněžních zůstatků se křivka LM posunuje doprava. Tím však vznikne převis nabídky peněz nad poptávkou. Poptávka po penězích je úplně necitlivá na úrokovou sazbu a je závislá jen na důchodu. Rovnováha na trhu může být obnovena jedině tak, že se zvýší důchod o takový přírůstek, z něhož se generuje přírůstek poptávky po penězích právě tak velký, jako je přírůstek nabídky peněz. Vertikální křivka LM je nazývána klasickým případem. Obr. str. 79
  • Křivka LM je horizontální, tj. kdy existuje vysoká citlivost poptávky po penězích na úrokovou sazbu, takže úroková sazba je fixována. Křivka LM je horizontální, změna nabídky reálných peněžních zůstatků ji neovlivní. Toto je nazýváno pastí likvidity. Veřejnost je v této situaci ochotna držet jakékoliv množství nabízených peněz, protože investoři předpokládají, že ceny obligací jsou již tak vysoké a úrokové sazby tak nízké, že všichni očekávají pokles cen obligací a růst úrokových sazeb. Obr. str. 81
  • Nulová účinnost monetární expanze, kdy je nulová citlivost poptávky po autonomních výdajích na úrokovou sazbu (křivka IS je vertikální). Zvýšení nabídky reálných peněžních zůstatků vede k posunu křivky LM doprava. Vzhledem k tomu, že poptávka po autonomních výdajích je úplně necitlivá na úrokovou sazbu, autonomní výdaje se nezmění, a nezmění se tudíž ani rovnovážný důchod. Jediným důsledkem je, že se sníží úrokové sazby, neboť veřejnost umístí přebytečné peníze do ostatních finančních aktiv, což zvýší jejich ceny a snižuje úrokové sazby.

Žádné komentáře:

Okomentovat