Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

BUDOVÁNÍ MEZINÁR. INSTITUCÍ PO W2

à Brettonwoodský systém
V roce 1944 se setkali představitelé USA, Británie a jejich hlavních spojenců, aby vypracovali nástin nového mezinárodního ekonomického řádu. Na této konferenci byla pod intelektuálním vedením J. M. Keynese vypracována dohoda, kt. vedla k vytvoření MMF, Světové banky a brettonwoodského systému měn. kurzů.


Místo toho, aby se zlato používalo jako jediné mezinár. peníze, měla každá měna oficiální paritu, kt. byla stanovena ve vztahu k dolaru i ke zlatu. Parita dolaru, jakožto klíčové rezervní měny, byla zavěšena na zlato (35$/unce). Kdykoli se některá měna příliš vzdálila od své základní hodnota, mohla být parita upravena à pevný, ale přizpůsobitelný kurz.

Zlatý dolarový standard - výsadní postavení dolaru v úloze mezinár. měny vyplývalo z toho, že byl jedinou měnou po válce, za kterou bylo možno koupit zboží, jehož se po válce nedostávalo. Navíc byl kryt 70% zlata, jež bylo v rukou USA.


MMF dodnes spravuje mezinár. měnový systém a působí jako centrální banka centrálních bank. Členské země přispívají do MMF tím, že mu půjčují své měny. MMF pak tyto fondy dále půjčuje, aby pomohl zemím, kt. mají problémy s platební bilancí.


Světová banka je financována věřitelskými zeměmi podle jejich ek. významu. Banka může ze svého kapitálu poskytovat mezinár. půjčky zemím, kt. předloží hosp. rozumné projekty, ale nemohou získat soukromé půjčky s nízkými úrok. sazbami.

Žádné komentáře:

Okomentovat