Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Důvody neklesajících cen:

a) mzdy nejsou pružné dolů, protože když je nezaměstnanost nelze je snížit

b) když je konkurence nedokonalá nikdo nenutí firmy snižovat ceny (benzínky), každý naopak čeká, jak se situace vyvine (Jak zareaguje konkurence?)

c) když jsou některé výrobní faktory (VF) pod cenou, tak ho raději firma nepoužije (nenajme)


à situace bude taková, že ceny zůstanou strnulé (výsledek bude takový jaký je); N ¹ ASL (VF nejsou dlouhodobé, jsou vždy vypotřebovány)


Shrnutí Keynesiánské teorie

1. Úroková míra (i) nemusí vždy zajistit rovnováhu na kapitálových trzích a i její pokles nemusí jednoznačně vést k žádanému růstu investic (I). Aby investice, které jediné posunují produkční možnosti dané ekonomiky, dostatečně rostli, je třeba používat institucionálních nástrojů, tedy na úrovni ministerstvech zemědělství průmyslu a obchodu, na zajištění podpory těchto oblastí.

2. Případná nerovnováha na finančních trzích se potom přenáší na agregátní trh, kde způsobuje pokles AD. Tento pokles vede k poklesu reálného produktu a s ním tedy i poklesu zaměstnanosti.

3. Na agregátním trhu však nejsou ceny pružné směrem dolů (a, b, c), a tedy trh sám nezajistí makroekonomickou rovnováhu na úrovni potencionálního produktu (N) dané ekonomiky.

4. Opětovný nárůst AD do úrovně, která představuje reálný produkt (Y) na úrovni potencionálního produktu (N) však může zajistit prostřednictvím své hospodářské politiky vláda (stát).


Krátkodobé hledisko obou modelů
- lze říci že v situaci, kdy reálný produkt je nižší než potenciální platí keynesiánské závěry a toto pole nazveme keynesiánským polem, pole za N nazveme klasickým


Dlouhodobé hledisko obou modelů
-
P N = ASL




keynesiánské klasické

pole pole



SAS



Y


ukazuje, že mimo mez jsou ostatní ceny pružné, a tedy až na tuto výjimku je N = ASL, a že v tomto horizontu až na výjimku mezd lze vycházet ze závěrů klasiků

Žádné komentáře:

Okomentovat