Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odvození křivky LM

Centrální banka kontroluje nominální množství peněz (M). Nabídka reálných peněžních zůstatků: M / P.

Pro rovnováhu na trhu peněz platí: L = M / P

M / P = k * Y – h * i i = (1 / h) * (k * Y – M / P) – rovnice křivky LM – představuje všechny kombinace úrokové sazby a důchodu, za nichž je trh peněz v rovnováze.

Odvození křivky LM: Obr. str. 60. Křivka nabídky reálných peněžních zůstatků je vertikální, protože se předpokládá, že je nezávislá na výši úrokové sazby.

Sklon, poloha a body mimo křivku LM

Rychlost peněz: V = (P * Y) / M

Vzroste-li důchod a vznikne-li převis poptávky po penězích nad fixovanou nabídkou, vznikne nerovnováha na trhu peněz, jež vede ke zvýšení úrokové sazby, která sníží držbu peněžních zůstatků z titulu spekulačního motivu a tyto zůstatky jsou pak přepnuty k obsluze důchodu: peněžní zásoba nezměněna, důchod vzroste, rovnováha na trhu peněz je obnovena při vyšší úrokové sazbě, rychlost peněz se tak zvýšila.

Sklon křivky LM závisí na citlivosti poptávky po penězích na důchod (k) a na citlivosti poptávky po penězích na úrokovou sazbu (h). Čím nižší je citlivost poptávky po penězích na důchod (k) a čím vyšší je citlivost poptávky po penězích na úrokovou sazbu (h), tím plošší je křivka LM.

Žádné komentáře:

Okomentovat