Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Význam certifikátů

- Banka se obrací i na klienty, které jsou klienty jiných bank.
- vklady mohou být předčasně vypovězeny certifikáty nikoliv. Tím je zajištěna likvidita banky.
- Certifikáty mohou být: Obchodovatelné (prodány na sekundárním trh) nebo neobochodovatelné vlastník si je musí po celou dobu splatnosti

Bankovní směnka vlastní
- Jde o písemná závazek banky zaplatit tomu, kdo si směnku koupil a to v určeném termínu a za určitý obnos. Směnky jsou vystavovány na libovolnou lhůtu a částku. Zejména je to dobré pro velké podniky s velkým přebytkem zdrojů.

Úsporné vklady

- Jde o peněžní prostředky u bank zpravidla na delší dobu, občan však může s v kladem manipulovat to je uhradit další peníze nebo za trestní úrok peníze vybírat. Nejrozšířenější formou vkladem je vkladní knížka Na jméno.dále to mohou být T konta atd.

Sporožirové účty
- Spojuje v sobě funkci úsporného vkladu a běžného účtu. Na základě příkazu je u nich placeno nájemné, telefon, elektrika apod.
- Zvláštní postavení ve vkladech má stavební spoření. (možnost úvěru, statní příspěvek, není žádný úrok)

Dluhopisy
- Emise dluhopisů si banky opatřují dlouhodobé zdroje, střednědobé úvěry, jsou pokladniční poukázky. Hypotéční zástavní listy dlouhodobé.

Úvěry od jiných bank
- Zejména od těch bank, které mají přebytek zdrojů. Např. Spořitelna. Pobočky cizích bank (v České republice) vyčerpají jednak své zdroje z vkladů, ale i zdroje své banky.

Žádné komentáře:

Okomentovat