Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Aktivní úvěrové obchody bank

Krátkodobé úvěry

- účelové (na zásoby, na pohledávky, na finanční nedostatek)

Kontokorentní úvěr
- a) Je poskytován na běžném účtu kontrola v bance. Na tento účet přichází veškeré poplatky (ve prospěch) je z něj všechno placeno (na vrub).
- b) Jestliže se účet dostane do mínusu, je toto mínus pokryto kontokorentním úvěrem. Banka za minusový stav připisuje úroky. Za plusové hodnoty si úroky strhává. O tom všem informuje klienta ve formě VBÚ.
- c) Kontokorent vzniká uzavíráním smlouvy, ve které je určen úvěrový záměr, do kterého může klient čerpat kontokorentní úvěr. Kontokorent umožňuje klientům být dokonale solventní.
- d) Za překročení rámce platí klient úrokovou sankci po deseti dnech. Při přikročení rámce, je klientovy kontokorent vrácen nebo odejmut.
- e) Jelikož kontokorent nemá pevnou dobu splatnosti a slouží pouze k překrytí nedostatků zdrojů, jde o úvěr krátkodobý, který kryje např. nemovitost v oběžných prostředcích. Úvěr se jistí nemovitostí, 3 osobou, cennými papíry, směnkou, postoupením pohledávky.

Směnky

Směnka
- Směnka je listina (krátkodobý cenný papír splatná do jednoho roku), která má zákonem předepsané náležitosti, ze které právoplatnému majiteli vyplývá právo na zaplacení pohledávky zde uvedené, kterou má vůči tomu, kdo na tuto listinu napsal své závazné prohlášení a podepsal se pod něj.

Směnky se dělí na:
1. Směnku vlastní
- Obsahuje slib výstavce, že zaplatí v určitém čase určitou částku. Ve směnce vlastní se vyskytují dvě osoby – výstavce směnky (dlužník) a majitel směnky (věřitel).
2. Směnku cizí:
- Obsahuje příkaz výstavce třetí osobě k proplacení, aby zaplatila věřiteli v určitý den určitou částku. Ve směnce cizí jsou 3 osoby (výstavce směnky, věřitel, směnečník (akceptant)). Písemné přijetí směnky, provádí směnečník na líci směnky v jejím levém dolním prostoru. Zpravidla se píše doložka. Přijal. Vystavovací osoba není povinna směnku přijmout, může přijmout jen část směnky.
3. Směnku na vlastní řád
- Má formu cizí směnky, ale vyskytují se zde 2 osoby. Věřitel a výstavce je jedna osoba.
4. Bianco směnku
- Jsou zde některé údaje nevyplněny např. částka, termín splatnosti. Takováto směnka slouží ke krytí pohledávky věřitele. V bankovnictví je tato směnka využívána jako jištění úvěru.
5. Směnky dále dělíme podle věcného obsahu
- Směnky (vývozní, finanční, dovozní )

Žádné komentáře:

Okomentovat