Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bankovní střednědobé úvěry a dlouhodobé úvěry

Střednědobé úvěry
- splatné do 3 nebo do 5 let
- účel úvěrů:
- na pořízení základního majetku ( rozdíl vůči krátkodobým úvěrům), na oběžné prostředky
Dlouhodobé úvěry
- jsou většinou účelové, které pro svojí dlouhodobou splatnost působí daleko více na likviditu banky

Emisní půjčka – obligace
Emisní půjčka
- Jde o úvěr poskytnutý odkoupením obligací, které dlužník emituje za účelem opatřit si dlouhodobé zdroje. Dlužník se současně zavazuje platit předem vyhlášené úroky ve vyhlášených termínech a zajistit v uřečeném termínu zaplacení dluhopisů.
- Dluhopisy se emitují prostřednictvím kapitálového trhu, do anonymních klientů, jen v malé míře u předem známého věřitele.

Výhody emitenta
- Dá se opatřit značné množství peněz, půjčka bývá většinou rozdělena na větší počet věřitelů. U většího počtu věřitelů to znamená pro dlužníka výhodu. Dlužník se totiž při rozmístění půjčky muže zavázat na delší návratnost.
- Obligace má předepsané náležitosti, tím se stává úvěrovou smlouvou.

Forma obligace
Na plášti: označení náležitostí, součástí obligace je kupónový arch s talónem. Obsahuje kupóny na výplatu kupónů. Talón je označen na kupónovém archu, že majitel má nárok na obdržení nového kupónového archu, neboť při dlouhodobé době splatnosti se počet poukázek na kupónový arch nevejde. Emisí půjčky nemůže emitovat, každý ekonomický subjekt. Největší naději na jejich vydání mají známe velké a ekonomicky silné subjekty, prověřené bankou nebo finanční institucí.

Druhy obligací
- Průmyslové obligace (podniky, které z výnosu obligací, financují základní majetek a finanční majetek nebo splácí dříve poskytnuté úvěry bankám).
- Bankovní dluhopisy (emitují peněžní ústav).
- Státní a komunální obligace (k zajištění deficitu rozpočtu a na financování velkých investic.

Žádné komentáře:

Okomentovat