Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Devizový úvěr, sanační úvěr a hypotéční úvěr

Devizový úvěr
- Jde o požadavek komitenta o úvěr u zahraniční banky. Tyto zahraniční banky mají většinou nižší úrokové sazby, na druhé straně však hrozí kursové riziko. Nehledě k tomu, že zahraniční banky vyžadují záruku od českých bank.
- Také naše banky dávají účelové devizové úvěry. Vlastní postup spočívá v tom, že zahraničnímu výstavci zaplatí česká banka z úvěru, který získá u cizí banky v tzv. úvěrová linka. Zahraniční banky tak podporují vlastní ekonomiku.

Sanační úvěr
- Ne, každý klient splácí úvěr. Podniky dostanu do hospodářských úvěrů a nemají prostředky na splátky. Zde banka zváží, zda podnik potopí nebo mu pomůže odkladem nebo rozšířením úvěru stávajícího. Zde je však bankou věnovaná pozornost zástavbě a celému dalšímu hospodaření firmy.
- Banka jedná rovněž s ostatními věřiteli. Řešením může být návrh konkurzu nebo částečným řešením, uspokojení věřitelů.

Hypotéční úvěr
- Jde o úvěr poskytovaný na zástavu nemovitosti. Dříve byly poskytovány na nemovitosti již existující nyní i na nemovitost vznikající.

Podklady pro poskytnutí úvěru
- Žádost o úvěr spolu s dokladem o vlastnictví nemovitostí.
- Jestliže se prokáže, že na nemovitosti je víc hypoték, a že jde o nemovitost méně prodejnou (věcné, břemeno), že vůči dlužníkům byla v minulosti vedena exkurse nebo neplatné daně. Banka žádost zamítá.
- V případě kladného stanoviska banky vyjádřený úvěrovým příslibem si banka vyžádá.

Žádné komentáře:

Okomentovat