Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

• investiční(akciový) model fondu

· může být založen pouze ve formě akciové společnosti,
(vznikají emisí akcií) práva investorů jsou prosazována na valných hromadách. Investor je tedy akcionářem. Fond se může spravovat pomocí jiné investiční společnosti,ale v úvahu přichází i samospráva( je to právní subjekt).
Existence: např. USA,GB, Francie, Lucembursko a Holansko
· podílový model fondu: fond vzniká při vzniku investiční společnosti, nemá právní subjektivitu a tedy nemá ani možnost samosprávy. Majetek fondu je oddělen od majetku investiční společnosti.Investor je podílníkem na majetku fondu.Za vložený kapitál získává investor podílový list (=investiční certifikát), který ho však neopravňuje zasahovat do správy fondu ( žádná valná hromada).Existence: hl. v Německu, Rakousku, Švýcarsku.
· inventární hodnota akcie (podílového listu)
· portfolio investičních instrumentů
· střešní fondy :skládají se s dílčích fondů se specifickými investičními charakteristikami,
což umožňuje investovat do širokého spektra investic v rámci jediné právní struktury.
· fondy fondů : investují svá aktiva do CP jiných fondů otevřeného typu s využitím
vypůjčených prostředků.
· balancované fondy: fondy klasifikace rizika,zde geografická příslušnost je definována podle sídla emitenta akcií k celkovému měnovému riziku, přičemž investice do měn a akciových trhů nesmí překročit 10% aktiv fondu.
· investiční supermarket: např. TRAK,FundsNetwork,City group,Deutsche bank.Instituce obchodující s CP vzájemně si konkurujících fondů.Investor může investovat do velkého počtu fondů a majetková evidence je vedena pouze na jeden investiční účet, za který je účtována provize kolem 1,5% z výše účtu.
· obezřetné podnikání – odborná péče.
· Jak rozlišujeme fondy z hlediska předmětu investování?
· Fondy reálních aktiv: předmětem investování jsou komodity, nemovitosti a drahé kovy
· Finanční fondy: majetek je složen s různých druhů CP,finančních derivátů, deviz a ostatních finančních instrumentů.Finanční fondy se liší durací svých aktiv,,dělíme je na fondy peněžního trhu(vznikly v 70.letech minulého století v USA jako reakce na existenci úrokových stropů, začaly tedy shromaždovat prostředky a investovat za tržní výnosovou míru do státních peněžních poukázek,depozitních certifikátů a komerčních papírů) a fondy kapitálového trhu( které drží i část instrumentů peněžního trhu kvůli likviditě- dělí se na fondy:dluhopisů,akciové,vyvážené,speciální, hedgingové

Žádné komentáře:

Okomentovat