Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úvěrové zajištění k uspokojení pohledávky banky

První fáze
- Omezení vzniku rizika, nemusí vždy fungovat. V průběhu poskytnutého úvěru se u klienta mohou změnit podmínky. (pokles zájmu o zboží, druhotná platební neschopnost a další objektivní příčiny . Z toto důvodu požaduje banka za poskytnutý úvěr zajištění.

Druhy zajištění
- a) Osobní zajištění
- Třetí osoba přejímá závazek, že při neplacení úvěru zajistí uspokojení věřitele. Osobní zajištění je subjektivní. Věřitel se obrací na věřitele až tehdy, kdy hlavní dlužník neuhradil svůj závazek. V době splatnosti se může banka obrátit na dlužníka i na věřitele, třetí osoba. Připuštění závazku – jde o závazek třetí osoby převzetí dluhu
- b) Směnečné zajištění
- Zejména při poskytnutí obchodního úvěru. Předností je rychlost vymáhání. Depotní směnka – úschovná směnka.
- c) Reálná zajištění
- Převedení věcí do vlastnictví postoupení pohledávky – hypoték. Zástavy zajišťují poskytnutý úvěr na základě úvěrové smlouvy uzavřené mezi dlužníkem a bankou.

Druhy zástav
- Nemovitý majetek
- Cenné papíry, skladní listy, drobné potvrzenky o uležení činnosti depozit banky.
- Cese pohledávka.
- Jednoduchost a rychlost splácení úvěru. Úhrada úvěru se uskutečňuje mimo dlužníka, který nemá dostatek zdrojů na splácení úvěrů. Za splácení úvěru odpovídá dlužník. Banka je nekupuje, ale pouze přejímá.
- Hypotéky
- Jde o nemovitý majetek, budovy, pozemky. Je zajištěn majetek dlužníka nikoliv vlastní dlužník. Ten nesmí s majetkem manipulovat. Dlužník neboť je uveden v katastru nemovitostí, který nepovolí převod na jiného majitele. V případě splacení úvěru je majetek v katastru nemovitostí odblokován. Na majetek může být vydáno více hypoték

Žádné komentáře:

Okomentovat