Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízení bankovních pasiv a aktiv

- Cílem řízení bankovních pasiv a aktiv je vysvětlit, jak se bankovní rentabilita, solventnost a bankovní likvidita, promítají v aktivech a pasivech banky.
Aktivace banky
- Celkové potřeby banky- největší položku banky tvoří úvěry. Pasiva: zdroje banky – největší položka depozita. Strana aktiv a pasiv musí se vždy rovnat. V bankách dochází i k určité nevyrovnalosti aktiv a pasiv v reálném čase. Např. vyberu depozita, při tom se nepodaří snížit depozitní úvěry. Banka může, řešit tento problém např.: Nákupem jiných zdrojů. Bankovní podnikání: Řízení aktiv a pasiv spočívá ve slaďování vhodných peněžních zdrojů z něj určitých.

Bankovní pasiva
Rozdělujeme je na vlastní kapitál a na cizí zdroje.
Cizí zdroje
- vklady na požádání
- terminované vklady
- Depozitní certifikáty mají předem stanovenou dobu splatnosti a úrokovou sazbu jsou obchodovatelné na finančním nebo kapitálovém trhu.
- Obligace emisí si banka opatřuje dlouhodobé zdroje
- Úsporné vklady (vklady fyzických osob)
- Půjčky a úvěry od jiných bank, ČNB.

Vlastní kapitál dělíme
- Základní kapitál tam patří. Akciový kapitál. Plně zaplacené akcie banky v nominální hodnotě.

Všeobecný rezervní kapitál:
- Tvorba povinná ze zákona. Při vzniku banky musí být vytvořeno 10 % za akciového kapitálu.

Další rezervní fondy.
- Zřizují se na základně stanov banky účelové rezervy na zvýšení nominální ceny akcií. Aživové fondy, které se zřizují z rozdílu nominální a tržní hodnoty akcií.

Dodatkový kapitál
- Tiché rezervy ( za účelem rovnoměrného vykazování zisku a vyplácení dividend) není plnohodnotný, jako základní kap. Důvod : tyto kapitály mohou být průběžně spotřebovány. Např. Odpisem špatných úvěrů nebo poklesem hodnoty majetku

Účet přecenění majetku (Přecenění majetku účetní ceny na cenu aktuální)
- Oprávky a rizikové úvěry. K odpisu špatných úvěrů.

Úloha vlastního kapitálu
- Při financování, pořízení budov, pozemků, při krytí ztrát z podnikání, je to nárazník mezi špatným řízením banky a klienty, funkce důvěry (dostatečný kapitál vytváří u klientů důvěru v bance, funkce brzdy (Násobek kapitálu dává bance rámec pro poskytnutí množství úvěrů.

Žádné komentáře:

Okomentovat