Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výše úroků se sestavuje

- Pásem zůstatků (Např. do 30 000,-, do 150 000,-, do 500 000,-, do 1 000 000,-)
- Volby splacení (7 dní, 14 dní, 21 dní, 1 rok až 2 roky) u významných klientů s velkou úložkou jsou uplatňovány individuální sazby (Navýšení o třídu několika desetin)
- U devizových depozit je maximální doba splatnosti 1rok. Výše sazby je stanovena podle doby a výše vkladu a navíc podle příslušné zahraniční měny.
Platební styk

- Na základě příkazu klienta zajišťuje banka peněžní vklady, úhrady, inkaso a veškeré navazující služby. Toto klient provádí denně a převážně bezhotovostní formou, některé velké podniky převádí i stovky takových to úkonů denně
- Platby se provádějí na základě příkazu klienta. Bez příkazu klienta může banka uhradit takové útraty, které se týkají např. splátek úvěrů. Zaúčtování úroků, náhrady bankovních výloh, odměny za provedené služby. Platby se účtují jen do výše volných prostředků na účtu nebo kontokorentu do výše povoleného debetu.
- Neproplacené příkazy banka klientovy vrací, případně je zařazuje do zvláštní evidence. (proplatí se až bude mít klient prostředky)
- Za správné zúčtování plateb nese banka hmotnou a právní odpovědnost. Hradí veškeré penále za všechny pozdní úhrady nebo škodu, která vznikla klientovi pozdní úhradou.

Formy platebního styku
- 1. Písemné příkazy na listopisech banky s oprávněnými podpisy. Banka prověří oprávněné podpisy na základě podpisových vzorů a zda má všechny náležitosti předepsané na unifikovaném tiskopisu.
- 2. Magnetická média předání příkazu na magnetické pásce, na kterou klient na typuje své příkazy. Podpisové vzory jsou nahrazeny kódem.
- 3. Dálkový přenos v síti banky

Náležitosti příkazů
a) bankovní spojení
b) částka
c) označení měny
d) pokud není označeno jinak jedná se vždy o Kč
e) konstantní symbol
f) podpisy, čí kód
g) datum vystavení
h) datum splacení příkazu (datum odepsání částky z účtu příkazu) variabilní symbol (správa pro příjemce, která mu pomůže být identifikovat platbu)

Žádné komentáře:

Okomentovat