Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČNB

Poskytuje tyto druhy úvěrů obchodním bankám
- a) Reeskontní úvěr
- Odkup směnek ČNB. Odkup eskontovaných směnek. Jde o běžný způsob umořování obchodních bank, kterým ČNB dává hotovostní peníze. Nepřijímá všechny směnky jen ty se splatností do tří měsíců. Cenu eskontovaného úvěru vyjadřuje diskont. Čím vyšší diskont tím dražší zdroje.
- b) Lombardní úvěr
- Jde o čerpání lombardního úvěru od ČNB, proti zástavbě cenných papírů. Výhoda lombardního úvěru proti eskontu spočívá v tom, že může být kdykoliv být splacen, když má obchodní banka dostatek zdrojů.
- c) Repo obchody
- Podstata těchto obchodů spočívá v tom, že ČNB odkoupí cenné papíry od obchodních bank s tím, že obchodní banky musí v předem vyjednané lhůtě odkoupit tyto cenné papíry zpět. ČNB touto transakcí pomohou krátkodobě překlenovat obchodním bankám jejich likviditu.
- d) Vynucené úvěry
- jde o vynucené dočasné čerpání PMR za vysokou úrokovou sazbu. Po odstranění problému obchodní banky musí být PMR do ČNB vráceny

Ochrana a pojištění vkladů

- Zajišťuje fond pojištění a vkladů, podle zákona o bankách ze 7. 1. 1994. Pojištění vkladů je povinné pro všechny banky. Každá banka odvádí do fondů 0,5% pojištění vkladů. Každý subjekt s depozitem proto může dostat 90% svého vkladu maximálně však 25 000 EUR

Moratorium
- Dostane-li se banka do problémů s likviditou. Nucená prává na ni dává ČNB. Může dojít k moratoriu výplaty vkladů, aby se tak ještě více neprohloubila nesolventnost banky. Po odvolání nucené správy je moratorium odvoláno.

Žádné komentáře:

Okomentovat