Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kolektivní investování v ČR

kolektivní investování podle českého práva: Zákon č. 248/1992 Sb.,
o investičních společnostech a fondech. Investiční společnost a investiční fond jsou obchodní společnosti, jejichž předmětem podnikání je kolektivní investování tj. podnikání jehož předmětem činnosti je zákonem vymezené shromažďování peněžních prostředků, jejich ukládání, jakož i zcizování majetkových hodnot, které byly nabyty tímto ukládáním, za jiné majetkové hodnoty. Za kolektivní investování se také považuje obhospodařování majetku v podílového fondu, obhospodařování majetku investičního nebo penzijního fondu na základě smluvního vztahu.

· úloha investiční společnosti v kol. investování: Investiční společnost je oprávněna:
a. shromaždovat peněžní prostředky vydáváním podílových listů, z takto shromážděních prostředků vytvářet podílové fondy a obhospodařovat majetek v těchto fondech
b. obhospodařovat majetek investičních fondů podle obhospodařovacích smluv
c. obhospodařovat majetek penzijních fondů podle obhospodařovacích smluv
d. kupovat, prodávat, půjčovat a vypůjčovat si CP na vlastní účet

· majetek investičního fondu a majetek v podílovém fondu;
· portfoliový versus přímý investor;
· základní odlišnosti českého systému penzijního připojištění:

· statut penzijního fondu: Zákon č. 42/1994 Sb.,o penzijním připojištění se státním příspěvkem; Akciová společnost, povolení Ministerstva Financí ČR, ZÁKLADNÍ KAPITÁL min. 50 000 000 Kč. Předložit stanovy penzijního fondu, návrh statutu,
návrh penzijního plánu, jméno banky, která má plnit funkci depozitáře.V ČR bylo 44 penzijních fondů, po sloučení či zániku zůstalo 14.
· penzijní plán a jeho základní charakteristiky:
Penzijní fond sestaví příspěvkově definovaný penzijní plán, výše penze závisí na úhrnu příspěvků zaplacených ve prospěch účastníka, podílu účastníka na výnosech hospodaření penzijního fondu a věku účastníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat