Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Termínované vklady

- Zde se klient dobrovolně zavazuje k časovému omezení, že nebude manipulovat s vkladem za to dostává výhodnější úrok. Jde o stabilizovaný zdroj, který bance umožňuje vyšší likviditu.
- Banky nakupuje vklady od právnických i fyzických osob v české a cizí měně. U terminovaných vkladů jsou sjednocené termíny splatnosti, klient se zavazuje vybrat vklad až po uplynutí této lhůty.
- U vkladů s výpovědní lhůtou jsou sjednávány výpovědní lhůty a chce-li klient vyzvednout vklad musí to oznámit bance předem a s vkladem může disponovat až po uplynutí lhůty sjednané. Krátkodobé vklady jsou mezistupněm. Vklady na pořádání a úsporami. Nejde tedy o vklady zajištění k platebního styku.

Otevřený účet
- Při otevření vkladového účtu může klient svůj účet zvyšovat. Platí však dále výpovědní lhůty nebo termíny splatnosti.
- Výplata vkladů na základě impulsů klienta, jak s vkladem naložit. Klient může po uplynutí termínu vklad vybrat nebo jej prolongovat (prodloužit)

Revolvingový termínovaný vklad
- Opakovaný vklad. termínovaný vklad je znovu obnoven, jestliže klient nedá bance jiný pokyn..


Předčasná výplata
- Jestliže před dobou výpovědi nebo před termínem chce klient peníze vybrat může mu banka vyhovět, ale účtuje mu Tzv. trestnou sankci ve formě určitých procent s vkladů. tato sankce má pokrýt náklady banky při opatrování zdrojů na mezi bankovním trhu.

Depozitní certifikáty a směnky

- Jde o poukázky banky potvrzující vklad na krátkodobou nebo střednědobou lhůtu splatnosti. Banka se zavazuje vkladateli splatit vklad a zaplatit úrok vynaložený na poukázce. Certifikáty mohou nakupovat právnické i fyzické osoby.

Žádné komentáře:

Okomentovat