Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vymezení a klasifikace bankovních rizik a jednotlivé metody používané při jejich řízení

6. Vymezení a klasifikace bankovních rizik a jednotlivé metody používané při jejich řízení. Participace regulatorní autority na procesu řízení rizik.
Rizika v bankovnictví jsou v posledních letech předmětem velkého zájmu, snahy je poznat, kvantifikovat a řídit. Jde o ohrožení existence banky, v slabší podobě ohrožení dosahované výnosnosti, i tato oblast je předmětem konkurenčního boje bank. V minulosti se projevila potřeba zabývat se riziky po pádu Bretton Woodského měn. syst – nárůst volatility kurzů a cen. Každá banka si přeje co nejméně výkyvů ve svých výsledcích (lépe se plánuje) – fin. stabilitu, vyhnout se nákladům fin. tísně (do náhlé tísně se nedostat), vyhnout se transakčním nákladům při poklesu ratingu banky.
Dělení rizik:
čisté a spekulativní – čisté je jen měřením možných ztrát, spekulativní uvažuje pozitivní i negativní odchylky od současného stavu. Důležité je zabývat se zejména negativními odchylkami.
riziko jako pravděpodobnost (možnost) nastání ztráty – uvádí se např. v %.
riziko jako objem ztráty – uvádí se v Kč.


CAMELS
např. dohled ČNB: sledování kapitálu (C), aktiv (A), managementu (M), zisků (E), likvidity (L), citlivost k riziku a používané metody říz. rizik (S).
Rating od agentur (Moody´s, Standard & Poors, Fitch):
buď strom ukazatelů – pyramidové rozklady. Např. poměry Zisku na ZK, Zisku na aktivech, ZK na aktivech, Úrokových výnosů či nákladů na aktivech apod.
nebo multikriteriální analýza:
Růst banky (aktiv), Ziskovost banky (zisk a dividendy), skladba nákl. a výnosů banky (např. podíl úrokových výnosů na celkových výn.), likvidita banky (např. porovn. likvidity poskytnutých úvěrů a přijatých vkladů).., kvalita aktiv banky (bonita portfolia) jako podíl rezerv a opr. položek na aktivech apod.
U jednotlivých rizik různé metody:
GAPOVÁ ANALÝZA
zejména u tržních rizik. Nutno porovnat např. úrokovou citlivost aktiv a pasiv s danou splatností (úrokové riz.). Podobně u devizových obchodů (měnová pozice long, short) – (měnové riziko) apod. Těmto rizikům se brání především tím že vyrovnáváme příslušná aktiva a závazky navzájem, někdy k tomu použ. zvláštní zajišťovací instrumenty – termínové obchody (swapy, forwardy, futures, opce).
VAR (value at risk)
jde o moderní kvantitativní metodu odhadu rizika (objemu ztráty). Sestrojují se intervaly spolehlivosti (např. 95 %, 99 %) a určuje se velikost ztráty s danou mírou jistoty. Např. ztráta během následujícího týdne z v současné době otevřených pozic nepřesáhne s pravděp. 99 % částku 50 mil. Kč apod. Opatření: když je VAR příliš vysoká, snížíme expozici (některé pozice uzavřeme), nebo musíme vytvořit rezervy a scénáře co dělat, kdyby se ztráta realizovala.

Žádné komentáře:

Okomentovat