Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Evropský systém centrálních bank

14. Evropský systém centrálních bank, Evropská centrální banka, měnová politika v Evropské měnové unii. Měnová integrace České republiky do Evropské měnové unie. (Marková-mez. měn. instit.)
ESCB – centrální banky zemí EU, které zavedly EURO: jde o země EU15 bez Dánska, Velké brit. a sev. Irska, a Švédska. Z nových čl. zemí se připojilo zatím Slovinsko. V roce 1999 byly zavedeny pevné směnné poměry a v r. 2002 kompletně hotovostní Euro (bankovky a mince). Cílem je snížení transakčních nákladů, porovnatelnost cen, snížení kurzového rizika, apod. Společná měna, provádějí společnou měnovou politiku – sbližování úr. sazeb, míra inflace, eliminace růz. průběhů měn. kurzů (zavedením eura), hosp. cykly se synchronizují. Společná celní politika – s členskými zeměmi nízká cla, volný pohyb kapitálu, vůči nečlenům společná pravidla.
ČR: musela by splnit v období před vstupem
Maastrichtská kritéria: deficit / HDP < 3 %, dluh / HDP < 60 %, Inflace: max. limit. vzhl. k čl. zemím s nejniž. mírou (HICP – harmonizovaný index spotř. cen). Úrokové míry – podobně jako inflace. Kursový mechanismus ERM II – po 2 roky se udržet v pásmu +-15 % (resp. +-2,25 %), dle dohod – vůči EURU. Členské země EU jsou povinny se k euru připojit, jen není řečeno kdy. ČR plánuje zavedení po r. 2010. Problém: deficity veřejných rozpočtů. Apreciační tendence k USD a částečně i k EUR.
Měnová politika:
(společná, členské země jen tisknou a rozdělují bankovky a mince EURa v národní úpravě – obrázky na bankovkách a na rubu mincí).
že členský stát vykazuje dlouhodobě udržitelnou cenovou stabilitu a průměrnou míru inflace měřenou v průběhu jednoho roku před provedeným šetřením, jež nepřekračuje o více než 1,5 procentního bodu míru inflace nejvýše tří členských států, které v oblasti cenové stability dosáhly nejlepších výsledků. Inflace se měří pomocí indexu spotřebitelských cen na srovnatelném základě s přihlédnutím k rozdílnému vymezení pojmů v jednotlivých členských státech.“
Dlouhod. úr. sazby ze stát. cen. papírů nepřekročí o více než 2 % průměr 3 nejlepších členských států v HICP.
Primárním cílem EUROsystému je udržování cen. stability. Aniž je dotčen, musí Eurosystém podporovat obecné hosp. politiky v Evr. společensktví. Při plnění těchto úkolů musí Eurosystém jednat v souladu se zásadou otevřeného tržního hospodářství s volnou soutěží a podporovat účinné rozdělení zdrojů.
Nástroje MP eurosystému:
operace na volném trhu, nabízí stále facility, požaduje po úvěr. instit. držbu minimálních rezerv na účtech eurosyst. OVT: hlavní refinanční operace: jednou týdně tendr na reverzní operace – organizují standardně národní centrální banky.
Marginální zápůjční facilita, vkladová facilita. atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat