Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Měnový přehled

9. Měnový přehled - základní bilanční rovnice, vypovídací schopnost, využití. Měnový přehled České republiky - strukturální změny v posledních letech.
FA + DC = M + QM + OI
Měnový přehled – přehled o všech „druzích peněz“ a způsobech jejich emise. Metodika těchto přehledů byla sjednocena na mezi. úrovni v rámci členských zemí MMF. Povinnost sestavovat. Souhrnná bilance všech bank dané země, které emitují peníze.
Na levé straně jsou aktiva – způsoby emise, na pravé straně pasiva – druhy peněz v oběhu.
FA = zahraniční aktiva = rozdíl celk. zahr. aktiv – celk. zahr. pasiv. (jde hlavně o deviz. rezervy)
DC = rozsah poskytnutých úvěrů uvnitř ekonomiky – členěny podle skupin dlužníků – vůči státu, soukr. ssektoru, ostatním fin. instit. Vůči státu = čisté úvěry vládě + pohl. vůči samosprávě
Soukromému sektoru: podnikatelský sektor + spotřební úvěry
Dále jsou v dom. úvěrech úvěry ostat. fin. institucím, úvěry v zahr. měně.
Druhy peněz v oběhu (levá strana):
Peníze = M = je reprez. M1, člení se na oběživo a vklady na pořádání u bank. instit.
Oběživo se dále člení na – domác., podnik. sektor, neobsahuje hot. rez. bank. Vklady členěny na obyvatelstvo, podniky + pojišťovny.
Kvazi peníze – QM – rozdíly mezi zeměmi – jsou zde termín. vklady a vklady zahr měně, dále např. obligace a instrumenty peněž. trhu. Termín. vkl. se dělí opět na domác, podniky, pojišťovny. V zahr. měnách na domác., podniky.

Ostatní položky – OI – např. vlastní kapitál a rezervy bank, položka chyby a opomenutí v plat. bilanci. V ČR jsou převedeny s mínusem na levou stranu. FA + DC – OI = M + QM

ČR:
- výrazný nárůst čistých fin. aktiv, jednak příliv zahr. kapitálu, a jednak částečně obtíže při vymáh. někt. zahr. pohledávek. vyvolává inflační tlaky, zmírňováno vydáváním poukázek ČNB.
- převádající formou emise jsou domácí úvěry (hlavně úvěry podnikům).
- enormní nárůst úvěrů v zahr. měnách vypovídá o rostoucí roli naší ekonomiky jako věřitele vůči zahr.
- podíl hotov. oběživa na M1 se pohybuje na 20-33 %, podíl na M2 (pasiva) = cca 10 %.
- vývoj: zač. roku 1993 suma 600 mld. Kč, konec r. 99: 1400 mld. Kč, dnes asi 2300 mld. Kč. podíl hotov na M1, M2 24%, 14 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat