Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Peněžní ekonomie (MTP)

Peněžní ekonomie (MTP)
1. Definice a funkce peněz, vymezení měnových agregátů a jejich význam v měnové politice. Vývoj systémů emise a oběhu peněz.
Teoretická definice: jakékoli aktivum, které je všeobecně přijímáno při placení za zboží a služby nebo při úhradě dluhu. Podoby peněz a někt. funkce mohou plnit i jiná aktiva.
Funkce peněz: slouží jako prostředek směny (medium of exchange) – umož. placení za zboží a služby a úhradu dluhu. Je vhodnější použ. moderních peněz, resp. dříve drahých kovů, než naturální směna. N * (N-1)/2.
Prostřednictvím peněz vyjadřujeme cenu ostatního zboží (slouží jako zúčtovací jednotka – unit of account).
Uchovatel hodnot – store of value – možno z nich tvořit úspory, tezaurovat. Kvalita uchování je závislá na kupní síle peněz. Inflací se kup. síla snižuje. Výhoda peněz: likvidita.
Někdy se uvádí též: prostředek odložených plateb – cena může být sjednána nyní ale vypořádána až někdy v budoucnu. Např. potřebuji krávu, jedna kráva je nabízena za 2 ovce. Ale ty ovce teď nemám. Koupím tedy krávu za peníze. Protistrana bude souhlasit, protože si kdykoli může za utržené peníze koupit 2 ovce. Peníze pomáhají překonat časový nesoulad ve směně. (Money is what money does).
Empirická definice – hotovostní a behotovostní peníze – co jsou ještě peníze, které jsou v oběhu a které mimo oběh. – nejlepším vymezením peněz je to vymezení, které nejlépe předpovídá vývoj těch proměnných, které by peníze měly vysvětlit. Výsledkem empir. definice je tvorba měnových agregátů.
M.A. – souhrn peněžních prostředků s jistým stupněm likvidity.
např. M1 = oběživo + vklady na běž. účtech
M2 = M1 + termínové vkl. v bankách + ost. vkl. v bankách
M3 = M2 + vklady v zahr. měnách v bankách
M4 = M3 + vklady v nebank instit v dom měně+ krátk. CP v dom. měně
M5 = M4 + ostatní CP v domácí měně.
Peněžní zásoba je takový měnový agegát který plní úlohu tzv. zprostředkujícího kritéria měn. politiky. Reprezentuje množství peněz v oběhu.
Měnová báze = oběživo + rezervy bank
Měnové agregáty mají význam pro regulaci množství peněz v oběhu – měnovou politiku. Nebo pro výpočty bankovní multiplikace vkladů.
Vývoj systému emise a oběhu:
drahé kovy (emisní monopol panovníka)-plnohodnotné peníze. V oběhu zústávají horší peníze (Greshamův zákon).
papírové státovky (finanční zájem emitenta, nucený kurz, neplnohodnotné)
klasické bankovky (vlastně jde o bankovní směnky – písemné osvědčení banky o svém závazku uhradit uvedenou částku v budoucím stanoveném termínu).
Centralizace emise bankovek
Nástroje bezhotovostního plat. styku
-šeky, bezhotov. platební karty, elektronické peníze.
Hotovostní a bezhotovostí peníze. hotovostní může emitovat výzhradně centr. banka, bezhotov. peníze může kromě CB emitovat všechny obch. banky které poskytují bezhot. úvěry.

Žádné komentáře:

Okomentovat