Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Měnové (devizové) swapy

21. Měnové (devizové) swapy (srovnání devizového swapu a forwardu, měnového swapu a měnově úrokového swapu). (MANDEL, mez. fin.)
Devizový swap – překlenutí krátkod. nelikvidity v urč. měně – mám likviditu v jiné.
Měnový swap
Měn. sw. umožň. konverzi pravidelných plateb v jedné měně do pravidl. plateb v jiné měněn. Obsahují jak swap jistin, tak i swap vícekrát se opakujících úrok. plateb. Z hlediska swapu úr. plateb může jít o swap fixovénaé úr. sazby v jedné měně do fix. úr. saz. ve druhé měně. Nebo o swap pohybl. do pohybl.
Jedním z problémů uzavř. swap. transakce je zpárování potenc. partnerů. Pokud na trhu existují alespoň dva vhodní klienti s kvantitativně shodnými, avšak zároveň měnově opačnými zájmy, neznamená to automaitcky, že se na trhu musí najít. Jakousi úlohu seznamky zde může sehrát swapový dům, který za urč. podíl na swapovém zisku vyhledává vhodné partnery. Při využití swapového domu česká a amer. firma nevstup. do bezprostř. kontaktu. Modifikace předch. příp. se sw. domem je násl.
Měnově úrokový swap
Česká firma operující v Kč získá devizový úvěr za fix. úr. sazbu, může mít zájem nejen o konverzi deviz. úr. plateb do korunových, ale současně může požadovat přeměnu fixní úr. sazby do floatingové úr. sazby.
Tržby, výnosy a cash flow firem se obvykle chovají procyklicky. V ekonoomice najdeme relativně málo dovětví a firem, jejichž hospodaření by nereagovalo na vývoj hsop. cyklu. hospo. cyklem je významně ovlivněn i vývoj úr. sazeb. Křivka jejich pohybu dosahuje vrcholu v období vrcholící konjunktury a naopak dolního budou v období největšího hospodář. propadu. Pohybl. úr. sazba u úvěru proto může napomoci ke stabilizaci zisku firmy. Pokud má firma zájem doplnit měnový swap i o přeměnu kvality úr. sazby z fixní do pohyblivé (příp. naopak), volí měnově úrokový swap– tzv. cross currency interest rate swap.
MSW, MÚSW se liší od tradičních swapů, které jsou krátkodobé a jednorázové, umož. MS, a MÚS přeměnu pravidel. plateb vyplýv. z dlouh. závazků (resp. pohl). Zákl článkem SW. trhu otc jsou banky resp. jejich spcializ. dceř. spol – swapové domy.

Žádné komentáře:

Okomentovat