Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Měnová krize, její příčiny a dopady

25. Měnová krize, její příčiny a dopady (možnosti předpovídání měnových krizí, chování centrální banky, politika Mezinárodního měnového fondu, náklady jednotlivých řešení).
(MANDEL, MARKOVÁ, kniha Jonáš kap. o krizích.)
měnová krize chápána zpravidla jako výrazná depreciace (či vynucená devalvace) měnového kursu, která vede k národohosp. ztrátám v podobě poklesu reál. ekon. růstu a zvýšení inflace. Měnová krize má zpravidla i další negativní dopady: redistribuce důchodů a bohatství – důvod nezajištění devizových expozic. (kde deviz. závazky > deviz. pohledávky). Centrální banky na krizi (kurs. vývoji) obvykle vydělávají z důvodu dlouhé pozice tvořené devizovými rezervami (vč. ČNB 1997).
- příčiny /mandel a tomšík 195/
z pohledu finanční rovnováhy:
c) devizové zdroje země jsou nedostatečné ve vztahu k devizovým potřebám (tj. krize platební bilance země)
d) nejsou vytvořeny domácí fin. zdroje pro splácení zahr. závazků (tj. finanční insolvence domácích subj. se zahr. závazky).
(pojem „bankovní krize“ bych chápal spíše jako problémy bank, nebo „úvěrové krize“ – nedostatek zdrojů pro poskyt. úvěrů, banky nechtějí nebo nemohou půjčovat.)
* Deficit běž. účtu financovaný zahr. úvěry – zahraniční zadlužení. Obchodní úvěry. Depreciace dom. měny zhorší schopnost splácet úvěry v ciz. měnách. Zhorší statistiky zahr. zadlužení. Negativní signál pro zahr. účastníky trhu – útěk od měny (Kč). Vznik měn. krize.

* Deficit běž. účtu financ. přílivem přímých inv. Zhorš. čisté inv. pozice země. Měn.krize může být spuštěna výpadkem přímých investic v dalším období, pokud současně s tím nepoklesne objem importu. Např. též vznik exportem zisků z přímých inv. do zahraničí bez adekvátního zvýšení našeho exportu zboí a služeb.

* deficit běž. účtu částečně financovaný poklesem devizových rezerv- problém nastává když CB zastaví intervence (např. už na ně nemá).

* strukturální problémy s likviditou na finanč. účtě – teoret. i při rovnov. běž. účtu. krátkodobě splatné zahr. závazky financ. z domácích tržeb. výpadek v přílivu zahr. kapit. – bez pozdějších intervencí CB, deprec. dom. měny a zvýš. nákladů zahr. dluhu. Negativní info můžou vést k spekul. útoku na měnu. Ruský případ: moratorium na splácení zahr. dluhu 98´.

- možnosti předpovídání (indikátory, mandel a tomšík str. 199)
příčiny vzniku jsou různé, obecně předpovědět krizi je ošemetné, existují však některé indikátory které napovídají možné problémy:

Žádné komentáře:

Okomentovat