Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odvození depozitního a peněžního multiplikátoru

3. Odvození depozitního a peněžního multiplikátoru, determinanty a faktory ovlivňující jejich výši. Faktory nestability peněžního multiplikátoru v České republice v 90. letech 20. století. Řízení peněžní nabídky.
Bilance: pasiva komerč. bank prvotní vklad 100, multipl. vklady 90, 81, ...,
aktiva komerč. bank rezervy 10, 9, 8,1 ...
Geometrická řada S = a1 . 1 / (1-q) = 100 . 1 / 0,1 = 1000

Determinanty a faktory ovlivňující jejich výši (multiplikátorů M1, M2):
* multiplikátor klesá s rostoucí PMR TD, nebo PMR DD, mírou dobrov. rezerv
* multiplikátory klesají s rostoucí kMC (pokud rDD,rTD,rER jsou malá čísla). Multiplikátor M1 klesá s rostoucím kTD.
* parametry rDD, rTD jsou určeny rozhodnutím CB, kMC, kTD, rER jsou závislé na jiných činitelích.
• činitele kMC: zlepš. technologie bezhot. oběhu snižuje podíl potřebné hotovosti (kMC klesá), multipl. roste. Očekávání deprese a horší likvidity vede k zvyšování podílu hotovosti (růst kMC).
• činitelé kTD: zvýš. úr. míra na term. vkl --> zvyš. poměru; očekávaná deprese ==> sníž. poměru (odklon od TD, z dův. nelikvidity, obavy o pád bank).
• činitelé rER: zvýš. tržní úr.míry vede ke sniž. dobr. rezerv --> banky si nechtějí nechat ujít zhodnocení; obavy z deprese vedou banky k větší tvorbě dobr. rez.
• růst tržní úrokové míry způsobí pokles míry dobr. rezerv – měl by být nejsilnější vliv, nekompenzovaný něčím jiným – to způsobí růst multiplikátoru, a to zase růst peněžní nabídky M1 a M2. Tedy peněžní nabídka roste s růstem úr. míry. Některé ekon. teorie, zejména monetaristé, považují závislost za slabou a zanedbatelnou.
Faktory nestability multiplikátoru v 90. letech: (též 468 peb)
kolísání poměru oběživa ku běžným vkladům (tento poměr během 90. let výrazně rostl) – multiplikátor M1 se snižoval. Dalším vlivem upravujícím výši multiplikátoru byly často měněné sazby PMR, ovšem to bylo záměrné, takže se to nepočítá (1996: 11,5, 1997: 9,5, 1998: 7,5, 1999: 5 %, ve stejném roce 2 % banky i stavební spořitelny).
V roce 1998 bylo zavedeno cílování inflace.

Žádné komentáře:

Okomentovat