Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Makroekonomické a mikroekonomické aspekty

22. Makroekonomické a mikroekonomické aspekty přímých zahraničních investice (krátkodobé a dlouhodobé účinky na platební bilanci a měnový kurz, motivace pro jejich realizaci, stanovení rizika země a jeho zohlednění při výpočtu efektivnosti zahraniční investice). (MANDEL, mez. fin.)
možnost nových technologií, know how, zvýšení zaměstnanosti, produktivity práce,
daňové efekty (později).
platební bilance – prvotně při realizaci Přímých zahr. investic jde o import kapitálu (+). Později se projeví exporty zisku. (-). Ještě později je možné, že firma bude zisk reinvestovat do podniku, že bude vkládat další kapitál (+).
Riziko země – hlavně jde o možnost (nebezpečí) zmaření investice, např. administrativně zásahem státu, že stát nesplní co slíbil, nedá slíbené úlevy nebo dotace, nevybuduje slibovanou infrastrukturu..
možnost využít ratingových agentur
nejen riziko země, ale i konkrétních obchodních partnerů v ČR.


23. Rovnováha běžného účtu v systému pevného měnového kurzu (důchodový a monetární vyrovnávací proces, význam parametru mezního sklonu k importu v malé otevřené tranzitivní ekonomice, náklady obnovení rovnováhy). (MANDEL, mezi fin.)
ΔY = Δnx0 . mNX
Platí, že náklady vyrovnání, tj. změna důchodu, jsou nepřímo úměrné meznímu sklonu k importu (im YD), menznímu skl. k exportu (ex YD) a mez. skl. k úsporám (s YD).TYto náklady mohou být pouze částečně sníženy, pokud dobře funkguej transmise úspory – úroková míra – investice (tj. jsou relativně vysoké parametry i IR a IrS). v případě ekonomik s nízkými mez. sklony stojí za zvážení, zda by nebyla méně nákladná náprava deficitu NX prostř. změny měn. kursu než prostř. změny důchodu. Tabulka ukazuje, že velkost mez. skl. k imp. je především závislá na velikosti země. Rovněž se ukazuje, že extrémně vysokých hodnot dosahují mez. skl. k imp. v případě otevř. tranzitivních ekonomik.

24. Rovnováha běžného účtu v systému volně pohyblivého měnového kurzu (přístup přes elasticity, reálný a nominální měnový kurz, zahraniční směnné relace, náklady obnovení rovnováhy). (MANDEL, mez. fin.)

Funguje kursový vyrovnávací mechanismus (mandel, tomšík kap.3). Reálný měnový kurs je nominální . 1/Ippp. viz dříve. zahr. směnné reakce – jde o konkurenceschopnost dom. výrobců. Náklady obnovení rovnováhy. Existuje nějaká ztráta produktu resp. ztráty v pl. bilanci, než je obnovena rovnováha. (nejsou ztráty v deviz. rez. CB – ta neintervenuje).

Žádné komentáře:

Okomentovat