Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Makroekonomické aspekty depreciace a apreciace měnového kurzu

18. Makroekonomické aspekty depreciace a apreciace měnového kurzu (dopady na inflaci, platební bilanci a redistribuci důchodu a majetku). (MANDEL, mez. fin.)
depreciace měn. kursu – vede k zlepšování obchodní bilance (zvyš. exportu, omez. importu). Znehodnocení dom. kursu povede k tomu, že naše domácí zboží bude vůči zahr. relativně levnější. Pro našince jakoby zahr. inflace. Profitovat budou čeští exportéři (buď prodávat za stejné ceny v Kč a prodají víc, získ.podíl na trhu, nebo zvýší ceny v Kč aby ceny v zahr. měně byly na pův. úrovni a tím vydělají v Kč). Na importéry působí opačně. Aktiva našich subjektů v zahr.měně jsou zhodnocena. Výhodná dev. pozice long. Devizová pasiva – short pozice – přináší ztrátu.
Důch. vyr. proces:
Znehodn. kursu – aktivní saldo výk. bil – růst popt – růst reál. důchodu – růst importu (pokles exportu) – rovnováha výk. bil.

Kursový vyr. mech:
Znehod. kursu – Přebytek výk. bil – zhodnocení měn. kursu – pokles exp (růst imp) – rovnováha výk. bil.
Situace domácí inflace: Zvýhodněn je ten kdo bude vracet dluh ve znehodnocené měně. Znevýhodněn je věřitel ve znehodnocené měně. Zahr. investoři inkasují zisky z vkladů v našich bankách.

Žádné komentáře:

Okomentovat