Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Regulace vstupu do bankovnictví

10. Regulace vstupu do bankovnictví, základní povinnosti bank. Systém regulace a dohledu bank, jeho vymezení, důvody existence, cíle. Instituce regulace a dohledu bank, způsoby dohledu. (dle knihy PEN.EKO a BANKOVNIC.)
Regulace vstupu do bankovnictví – aneb podmínky udělení licence (viz zák. o bankovnictví).
- minimální výše základního kapitálu (500 mil. Kč)
- - forma a. s.
- kvalifikační a morál. způsobilost osob ve vedení banky – jména navrhovaných osob, jejich vzdělání, čistý tr. rejstřík
- adekvátní zabezpečení činnosti banky – prostory, technické a technolog. vybavení, bezpečn. opatření – organizace a cíle vnitřního kontrolního systému, tech a org. předpoklady banky pro vykon. činností.
- návrh stanov
- kvalitní a podrobně zpracovaný program činnosti na urč. období dopředu (podnikatelský plán)
- výčet činností které bude banka vykonávat
- zahr. banka z EU zaslat ČNB dokumenty od svého registrátora, které ji opravňují k bank. činnosti
Základní povinnosti bank – přiměřenost kapitálu – dle Basel, dříve tzv. cookova konstanta 8 % vlastního kapitálu na Rizikově vážených aktivech resp. nyní na kapitálovém požadavku A + B (obsahuje krytí úvěr. rizika obchodního portfolia a vybraných rizik investičního portfolia – např. úrokového, likvidity, měnového, úvěrové angažov.). Koncept Basel II bude vyžadovat i krytí operačního rizika. Kapitál je tvořen vlastním kapitálem, dodatkovým kapitálem (tier2) a krátkodobým podříz dluhem.
Přiměřenost likvidity - schopnost dostát svým závazkům v kterémkoli okamžiku patří mezi hlavní zásady podnikatelské činnosti bank. CB odebírá licenci, pokud banka nehradí své závazky vůči klientům. Např. uzavře pobočky, zmrazí vklady..
Pravidla úvěrové angažovanosti – limity někt. úvěrů poskyt. bankami. K omezení rizik spojených s určitým dlužníkem (zejm. riziko nesplacení) a jejich dopadu do bilance banky. Limity vůči jednomu dlužníkovi, skupině dlužníků.

Žádné komentáře:

Okomentovat