Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízení peněžní nabídky

Řízení peněžní nabídky
(463 Monetaristický peněžní transmisní mechanismus) – založeno na rovnici směny v důchodovém tvaru M+Vy = P + Y (relativ. přírůstky). Závislost změny peněžní zásoby na změnách měn. báze a multiplikátoru. B + m = M
B + m + Vy = P + Y (po propojení).
Ideální fungování: centrální banka je schopna plně kontrolovat MB (to ve skuteč. není), peněž. multiplikátor je v čase stabilní, důchodová rychlost oběhu peněz je v čase stabilní (nebo jsou předvídatelné). Při splnění těchto předpokladů může centr. banka absolutně kontrolovat agreg. poptávku. Zbývá tedy pouze vyřešit problém, jak velké mají být roční přístrůstky měn. báze, aby byl zajištěn optimální hosp. růst a zároveň nedocházelo k inflačním nebo deflačním tlakům. Řízení: CB zvýší B (tj. MB) operacemi na vol.trhu na propočtenou úroveň. Peněžní zásoba se ustanoví na základě tržních procesů (vč. náhodných šoků), vyjde též úroková míra. Exogenní veličiny jsou P, Y, B.
Řídit nabídku peněz lze taképomocí úrokové míry: CB stanoví cílovou pen. zásobu M, odhadne budoucí P, Y, náhodné složky – vypočítá odpovídající r, tu pak zacílí (snaží se jí dosáhnout pomocí REPO operací na volném trhu). Riziko nedosažení cíle: při řízení pomocí MB hrají roli odchylky v nabídce i popt. po penězích. V řízení pomocí úr. míry hraje roli jen poptávka – záleží na šíři chybových pásem, která z metod nakonec bude mít větší možnou odchylku od cílové M.

Žádné komentáře:

Okomentovat