Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vývoj bankovního systému v České republice

13. Vývoj bankovního systému v České republice. Bankovní krize - příčiny, možnosti předpovídání, způsoby řešení.
Vývoj bank. systému:
po r. 1990 – delimitace SBČS – komerční banka, všeobecná úverová (slovensko),..
z min. režimu čes. spořit, čsob, živnostenská, investiční b. vznik ČNB, legislativa rok 1992 o bankách, leden 1993 zák. o čnb. Novely zákona pro přibližování k EU a jejím pravidlům – poslední novela k EU (2001, resp. dodatky 2002). 2007 novely k Basel II – jen obecně – všechno konkrétní je v prováděcí vyhl. ČNB – resp. v jejích cca 30 přílohách.
vznik nových malých bank – rozmach v povolování k činnosti.
problémy malých bank – 1994 –1999 – stabilizační a konsolidační prog. II.pro malé banky. Vyčistilo se. Privatizace: IPB, ČSOB, ČS, KB. zahraničním investorům – know how –nyní ziskové. Ochrana klienta. Rozvoj technologií. Transformace české ekonomiky po minulém režimu – značné náklady. Nyní globální společnost, náročný klient atd.

Bankovní krize:
měnová krize chápána zpravidla jako výrazná depreciace (či vynucená devalvace) měnového kursu, která vede k národohosp. ztrátám v podobě poklesu reál. ekon. růstu a zvýšení inflace. Měnová krize má zpravidla i další negativní dopady: redistribuce důchodů a bohatství – důvod nezajištění devizových expozic. (kde deviz. závazky > deviz. pohledávky). Centrální banky na krizi (kurs. vývoji) obvykle vydělávají z důvodu dlouhé pozice tvořené devizovými rezervami (vč. ČNB 1997).
- příčiny /mandel a tomšík 195/
z pohledu finanční rovnováhy:
a) devizové zdroje země jsou nedostatečné ve vztahu k devizovým potřebám (tj. krize platební bilance země)
b) nejsou vytvořeny domácí fin. zdroje pro splácení zahr. závazků (tj. finanční insolvence domácích subj. se zahr. závazky).
(pojem „bankovní krize“ bych chápal spíše jako problémy bank, nebo „úvěrové krize“ – nedostatek zdrojů pro poskyt. úvěrů, banky nechtějí nebo nemohou půjčovat.)

Žádné komentáře:

Okomentovat