Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Saldo výkonové bilance

Saldo výkonové bilance (čára vedena pod položkou služby). Saldo může v malé ot. eko. významně ovliv. výši HDP. Zároveň může být ovlivněna vývojem podílu indexů exportních a importních cen, který je známý jako ukazatel směnných reakcí a vyjadřuje efektivnost zahr. obchodu. Index směnných relací se zlepšuje, pokud exportní ceny dané země rostou rychleji než importní ceny. (země může zvyš. svou spotřebu, aniž by zvyšovala objem výroby)
Saldo běžné bilance (čára pod položkou transfery) – vazba na „celkovou investiční pozici země“, která zachycuje celkovou finanční pozici země vůči zarhaničí. (aktiva: pohledávky za zahr. subjekty + držba zahr. maj. domácími subj), pasiva naopak). Přebytek BÚ může vést k zvýš. zarh. pohl, ke snížení zahr. závazků, nebo se může akumul. v podobě držby zahr. maj. (např. akcií zahr. firem). Při nulovém BÚ se nemění celk. inv. pozice země. Vyrovnanost je nejčastěji považ. za ekonomickou rovnáhu plat. bilance. Dlouhodobě udržitelná však může být i deficitní BÚ, který je financ. přílivem nedluhového kapitálu (zejm. přímých investic). Ovlivňuje dlouhod.vývoj deviz. kurzu.
Celkové saldo pl. bil.:
čára pod položkou kapitál. Vyrovnávací položkou zůstává změna deviz. rezerv. Nulová hodnota tohoto salda automaticky neznamená dosažení dlouhodobé a donkce ani střednědobé vnější rovnováhy země. Problematická je zejména položka krátkodobého kapitálu, který může přispívat k profinancování deficitu běžného účtu, může být signálem problémů s deviz. likviditou v blízké budoucnosti.

autonomní zvýšení popt. po dovozu zboží a služeb (např. v důsl. oživení ekonomiky) ==> zvýšení české poptávky po devizách ==> popt. křivka po devizách se posune doprava. Při pův. hodnotě deviz. kurzu ER1 dojde k nerovnováze Q1Q3. V důsledku vyšší popt. po zahr. měně má kurs domácí měny tendenci k depreciaci. Rovnováha mezi poptávkou a nabídkou je obnovena při kurzu ER2. Při depreciaci dom. měny se zahr. měna stává dražší. Cena deviz vyjádřená v domácí měněn roste.
Hlavní vývojové trendy PB v ČR:
stroje, paliva, chemikálie
1.Q 2007: BÚ přebytek 13,4 mld. Kč, FÚ –14,5 mld. Kč. Deviz. rez. zvýšení (-) 0,8 mld. Kč.
schodek BÚ /HDP = 3,2 %. Za rok 2006: BÚ –100 mld, FÚ +111 mld. (134 mld. zahraniční investice u nás). V roce 2005 byl mimoř. výnos cca 270 mld. zahr. investic, ale rok předtím byly přímé ZI cca 127 mld., což odpovídá zhruba hodnotě z roku 06. Běžný účet je stále deficitní, i když deficity v jednotlivých letech se liší – mohou za to především záporná bilance výnosů, jinak jsou dílčí salda kladná. Nárůst deviz. rezerv. byl především v r. 2002, přes 200 mld. (významné i v r. 01: 67 mld., 2005: 92 mld.).

Žádné komentáře:

Okomentovat