Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Charakteristika nástrojů měnové politiky

5. Charakteristika nástrojů měnové politiky a jejich využití při regulaci měnové báze, krátkodobé úrokové míry a měnového kursu.
(336 PEB), (276 CEB)
Transmisní mechanismy: nástroje MP ==> operativní krit. ==> zprostředk. krit ==>kon.cíle
Nástroje - klasifikace:
Četnost využívání – permanentní, výjimečně používané
Rychlost použití – operativní, neoperativní
Cíl použití – regul. operativního kritéria, regul. zprostředkujícího kritéria, zaměř. na podporu stability bank
Dopad na bank. systém – nepřímé (tržní, neadresné), přímé (netržní, adresné, administrativní)
Operace na volném trhu – jde o nákupy nebo prodeje cen. pap. centrál. bankou ve vzt. k obchodním a dalším bankám v dom. měně s hlavním cílem regulace měnové báze nebo krátkodobé úrokové míry.
Char: permanentní, operativní, zaměřené na regulaci operativního kritéria, nepřímé. Patří mezi nejúčinnější při regul. měn. báze a úr. míry.
Vlivy: nákup centrální bankou vede k růstu měnové báze, prodej centr. bankou vede k poklesu měn. báze (mění se složka rezervy bank). CB může stanovit objem obchodovaných CP a nikoli cenu – má měnovou bázi pod kontrolou. Záleží také na ochotě ost. bank tyto operace využít.
Nákupy cen. papírů centr. bankou, povedou k růstu cen těchto CP, resp. poklesu krátk. úr. míry. Platí pokud CB nestanoví cenu (úrok) pevně.
Zvýšení měnové báze (nákupem stát. CP apod.) může vést k tlakům na znehodnocení domácí měny (více dom. měny v ekonomice). Ale plete se do toho i vliv krátk. úr.měr.
Přímé OVT – normálně prodej/nákup CP. (pokles/růst MB)
REPO OVT – prodej a pozd. nákup CP (dočasný pokles měn. báze), nebo opačná operace.
Switch OVT – mění likviditu bank, ale nevyvolává změnu MB, jde o výměnu CP s kratší dobou splatnosti za s delší dobou spl. nebo naopak.

Žádné komentáře:

Okomentovat