Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Deficity účtů

* Deficit běž. účtu financovaný zahr. úvěry – zahraniční zadlužení. Obchodní úvěry. Depreciace dom. měny zhorší schopnost splácet úvěry v ciz. měnách. Zhorší statistiky zahr. zadlužení. Negativní signál pro zahr. účastníky trhu – útěk od měny (Kč). Vznik měn. krize.

* Deficit běž. účtu financ. přílivem přímých inv. Zhorš. čisté inv. pozice země. Měn.krize může být spuštěna výpadkem přímých investic v dalším období, pokud současně s tím nepoklesne objem importu. Např. též vznik exportem zisků z přímých inv. do zahraničí bez adekvátního zvýšení našeho exportu zboí a služeb.

* deficit běž. účtu částečně financovaný poklesem devizových rezerv- problém nastává když CB zastaví intervence (např. už na ně nemá).

* strukturální problémy s likviditou na finanč. účtě – teoret. i při rovnov. běž. účtu. krátkodobě splatné zahr. závazky financ. z domácích tržeb. výpadek v přílivu zahr. kapit. – bez pozdějších intervencí CB, deprec. dom. měny a zvýš. nákladů zahr. dluhu. Negativní info můžou vést k spekul. útoku na měnu. Ruský případ: moratorium na splácení zahr. dluhu 98´.

- možnosti předpovídání (indikátory, mandel a tomšík str. 199)
příčiny vzniku jsou různé, obecně předpovědět krizi je ošemetné, existují však některé indikátory které napovídají možné problémy:
Tradiční ukazatele: ukazatele z platební bilance a zahr. zadlužení – analytici sledují zda nebyla překroč. doporučená limitní hodnota. Poměr hrubého zahr. dluhu k HDP by neměl být vyšší než 40 %, podíl deficitu běž. účtu na HDP by neměl být vyšší než 5 %. Podíl dluhové služby na exportu zboží a služeb – 20 %. Krytí importu devizovými rezervami v měsících (4-6 měsíční import potřeba mít minimálně rezervy). Jde tedy o zahr. zadlužení resp. devizovou likviditu země. V příp. ČR byly oba dva první indikátory v r. 1997 překročeny (hlavně hrubý dluh / HDP 40 %).
Moderní indikátory:
- reálný měn. kurs (odchylka od rovnováž. kursu) –musí jít o mimoř. apreciační výkyv nevysvětlitelný zvyšováním kvality dom. výroby a produktivity práce.
- poměr peněž. zásoby M2 k deviz. rez (míra růstu). První fáze nadměrná emise, druhá fáze signál steriliz. deviz. intervence na ochranu měny-větš. neúčinné.
- převis nabídky M1
- reálný export
- reálná úr. míra
- poměr domácích úvěrů k HDP
- zahraniční směnné relace – rychlejší růst zahr. cen importu než zarh. cen exportu – tj. ztráta konkurenceschop.našich výrobců.(systematic. tlak na deficit běž. účtu, nutno krýt neustálým růstem vývozu).

Žádné komentáře:

Okomentovat