Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Diskontní nástroje MP

Diskontní nástroje MP:
Úrokové sazby a další podmínky úvěrů poskytovaných centrální bankou obchodním a dalším domácím bankám v domácí měně, stanovené za účelem regulace operativních kritérií v měnovém a úvěrovém transmisním mechanismu. Permanentní, neoperativní, zaměřené na regulaci operativ. kritéria, nepřímé.
Diskontní úvěry, Reeskontní úvěry, Lombardní úvěry.
Jiné účely úvěrů- např. nouzové úvěry, úvěry na PMR apod. nejsou zaměř. na ovliv. MB, úr. měr apod. – nejsou tedy řazeny mezi disk. nástroje. Přímé nebo pomocí tendrů a aukcí.
Kursové intervence:
Cílem není ani změna MB, ani krátk . úr. míry, i když je lze tímto ovlivnit, ale změna měn. kurzu dom. měny.
Ovlivňování vztahu mezi nabídkou a poptávkou na devizových trzích, s cílem ovlivňovat vývoj měnového kursu domácí měny.
Základní char.: permanentní, operativní, zaměřené na regulaci kritéria v kursovém transmis. mech. (nebo konečného cíle), nepřímé.
Jsou prováděný buď přímo – nákupem či prodejem zahr. měn za domácí měnu. Nepřímo – např. změnou disk. sazby či jiných sazeb, ovlivňuje příliv krátk. kapitálu zahr. investorů kvůli zhodnocení. Nákup zahr. měny centr. bankou zhodnocuje zahr. měnu/znehodnocuje dom. měnu. V případě nepř. interv. – snižování sazeb – žádná změna měn. báze, působí na pokles krát. úr. míry. Pokud je přímá kurs. interv. prováděna s kom. bankami, dochází tím k zvyšování měnové báze (do oběhu se dostávají peníze které CB zaplatila za tu zahr. měnu). Konverze – trvalý vliv. Swapová (s budoucím zpětným odkupem/prodejem) – dočasný vliv. Když se vezme dynamicky (Mandel), působí intervence jen po dobu kdy probíhají, když CB přestane, trh se ustálí na té úrovni na které chce.
Povinné minimální rezervy:
Stanovení pravidel pro pohledávky, které musejí obchodní a další banky vytvářet u centrální banky, s hlavním cílem ovlivňovat peněž. multiplikátory.
Zákl. char: permanentní, neoperativní, zaměřené na regulaci vztahu mezi operativním
– jejich význam klesá – jednak se dlouhod. nemění (ČR od r. 1999), jednak jsou obecně na velmi nízké úrovni (2%). A jednak málokde se použ. ještě měnové cílení (ČR: do r. 1997). Povinné rezervy se zvýší, dobrovol. se třeba sníží, celkové se nezmění, multiplikátor žádná změna. Je tedy otázkou, zda bude tento nástroj vždy účinný, pokud mají banky (jako v případě ČR) vysoké dobrovolné rezervy.
Vliv na stát. rozpočet – předpoklad že jsou neúročeny. Ztráta pro banky. Centr. banka z toho má výnosy. Státní rozpočet.

Žádné komentáře:

Okomentovat