Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Povinnost bank poskytovat institucím regulace

Povinnost bank poskytovat institucím regulace a dohledu požadované informace. Info i veřejnosti a klientům – ochrana spotřebitele, hosp. výsledky, rizika, struktura akcionářů, info na pobočkách o krytí vkladů, lhůtách pro vyřízení převodního příkazu, možnost informovat se o ceníku služeb.. Centrální bance jednak zasílat pravidelně podrobné výkazy (bilance, výsledovka a další údaje), jednak informovat o konání valných hromad, podílech akcionářů kteří překročí podíl na bance 10, 20,33 %.. Samozřejmostí jako a.s. je audit úč. závěrky (schválení navrhovaného auditora by ČNB), ČNB dělá dohled na dálku, na místě. Zaměstnanci banky musí spolupracovat.
Pravidla ochrany před neleg. praktikami – zejména identifikace účastníka operace nad urč. peněžní limit, nahlášení podezřelých transakcí MF ČR, mlčenlivost. Pravidla proti střetu zájmů , bankovní tajemství, jeho prolomení – trestní věci a legalizace výnosů, dluhy vůči státu.. Též ochrana proti financování terorismu.
Povinnost bank přispívat do fondu pojištění vkladů. – s tím spojeno zvýš. důvěryhodnosti, ale také morální hazard a nepříznivý výběr. Mělo by zabraňovat runům na banky v případě nervozity na trhu. 90 %, 25000 EUR limit výplat. 0,1 % vkladů banky, 0,05 % stav. spoř. Kryty vklady fyz. a práv. osob, domácí i zahr. měna, vkl. certifikáty, vkl. knížky na jméno.

Nutnost regulace? posouzení otázek:
- odlišnost bank. aktivit od jiných ek. činností
- vysoká asymetrie informací v bank. sféře
- zpomalení procesu poklesu zprostředkování (vyšší bezpečností vkl. v bankách)
- měnová politika CB (vytváří prostor pro MP).
Přísná regulace vytváří bariéry vstupu, které chrání banky před vstupem nové konkurence a vytvářejí tak oligopolní tržní strukturu, uvnitř které mohou banky potenciálně dosahovat poměrně vysokých zisků.

Instituce regulace a dohledu bank:
bankovní dohled byl od 1.4.06 integrován do ČNB:
zanikla tak komise pro cenné papíry, státní dozor nad pojišťovnami a druž. záložnami.
Opatření proti legalizaci výnosů – je oznamováno analytickému odboru MF ČR.

Žádné komentáře:

Okomentovat