Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Na mezin. trhu kapitálu

Na mezin. trhu kapitálu – parita úrokové míry – pokud existuje volný pohyb kapitálu, usilují investoři o dosažení stejných výnosů ze svých aktiv ať jsou denominována v kterékoli měně. Reálné úr. míry (nejen nomin. výše úr. měr, ale i očekv. míra inflace).
jde o nekrytou úr. paritu.
Investor z Vel. brit. může 1 mil. GBP uložit doma, po čase konvertovat do CZK
nebo konvertovat do CZK, uložit v čechách za českou úr. míru a nechat v CZK.
[SRe – SR] / SR = [(1+IRD) – (1+IRZ)] / (1+IRZ)
Kurs budoucí konverze je neznámý.

Nominální úr. diferenciál je dán součtem diferenciálu reál.úr.měr a diferenciálu inflačních oček. Reálná úr. míra je v dlouh. obd. stabilní a ve všech zemích stejná. Kolís. nomin. sazeb je dáno infl. diferenciálem.
Mezinárodní fisherův efekt IR D – IRZ = peD – peZ (úrokové diferenciály v zásadě vyjadřují rozdílná inflační očekávání v různých zemích).

Platebně-bil. přístup ke kursu:
Myšlenka, že devizový kurs nezávisí pouze na vzájemném obratu zboží a služeb mezi zeměmi, ale na vývoji celé PB. Též neobch. platby, mezin. pohyb kapit apod.
relat. změna kursu sr = f (SPB)
Jestliže je saldo plat. bilance urč. země aktivní, poptávka po její měně na dev. trhu roste (PB přebytek dev.nab.), a její kurs apreciuje. Naopak, pasívní saldo platební bilance vyvolává poptávku této země po devizách a vede ke znehodnocení jejího kursu. Tokový přístup ke kursu. Konfrontovat se stavovým přístupem – zda zahr. subjekty budou dál zadluženou zemi úvěrovat.

Monetární přístup ke kursu:
předpokl:
a) vývoj cen. hl. v růz. zemích odráží vývoj Ms, transakč. popt. po pen. L(Y), spekul L(R). Rovnováha MS/P = L(Y,IR), tedy P = MS / L(Y,IR)
b) SR = P ČR / P VB
c) dosazení do vztahů P, a pak do abs. verze PPP:
d) SR = MS ČR / MS VB . LVB(YVB,IRVB) / LČR(YČR,IRČR)
závěry:
koruna se znehodnocuje, jestliže nabídka peněz v ČR roste rychleji než ve VB (přebyteč. nabídka peněz v ČR bude provádět import z VB).
koruna se zhodnocuje, pokud reálný HDP v ČR roste rychleji než ve VB. Transakč. popt. po pen. v ČR roste rychleji. MD ČR > MS ČR. ČR omezuje import. Zhodnoc. CZK.

Žádné komentáře:

Okomentovat