Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Kapitál banky, jeho tvorba, funkce a význam pro efektivní a bezpečný rozvoj banky

5. Kapitál banky, jeho tvorba, funkce a význam pro efektivní a bezpečný rozvoj banky.
Bankovní kapitál v procesu regulace. Základní regulatorní postupy aplikované Českou národní bankou a jejich harmonizace s evropskými.

Kapitál banky – pasiva, jde o vklady akcionářů a jiné vlastní zdroje banky. Kvantitativně odpovídá Aktiva mínus závazky. Tvorba kapitálu – rozdělení na externí (investoři vč. akcionářů), interní (zisk) – např. vydání a úpis nových akcií, vstup nového investora do banky, upsání podřízeného dluhu (za urč. podm. lze počítat do regulatorního kapitálu), zisk minulých a nynějších období (z něj tvořeny rezervy..). Význam kapitálu (funkce) – polštář proti riziku, možnost z něj krýt ztráty (nečekané snížení tržní hodnoty aktiv – tvorba opravných položek a na druhé straně dochází ke snížení pasiv). Pro banku je významný svými vlastnostmi – je nenávratný (není třeba ho vrátit jako závazky a dluhy), není třeba z něj platit úroky (i když, akcionář výnosy ze zisku chce – ve formě dividend – takže v důsledku jsou vlastní zdroje velmi „drahé“ pro banku.

Pokud banka nemá dostatek vlastního kapitálu, mohou ztráty na položkách aktiv způsobit její nesolventnost a zánik. Jde o realizaci především úvěrového (kreditního) rizika –tj. rizika selhání klientů. Kapitál, protože jde o vklad vlastníků, rovněž zvyšuje snahu a odpovědnost akcionářů, aby banka byla úspěšná, nezanikla, protože tím by o svůj vklad přišli.

Regulace kapitálu – je nutné pro zahájení činnosti banky mít aspoň minimální základní kapitál 500 mil. Kč, je nutné dodržovat kapitálovou přiměřenost – 8 % poměr kapitálu / kapitálových požadavků A a B. Tato podmínka ohraničuje možnou velikost prováděných bilančních a mimobilančních (podrozvah.) operací danou bankou. Nemůže poskytovat více úvěrů když nezvýší kapitál apod.

Dle zákona o bankách: Při snížení kap. přiměřenosti pod 2/3 stanovené min. hodnoty ČNB zavede nutně alespoň jedno z opatření k nápravě. Pokud poklesne pod 1/3, ČNB povinně odebere licenci. Pokud u banky jsou přetrvávající závažné nedostatky v činnosti či kap. přiměřenosti, ČNB může odebrat licenci.

Je schválen nový koncept kapitálové přiměřenosti – viz Basel II. Novinky: úpravy v řízení úvěrového rizika investičního portfolia banky (slouč. někt. riz. do kategorie „poziční rizika“), nově se vytváří kapitálový požadavek na krytí operačního rizika. Základnou jsou úrokové výnosy, jednoduchý přístup počítá s kap. požadavkem 15 %.

Kapitál pro regulatorní účely (kapitálovou přiměřenost) se skládá z TIER1 (základní kapitál, rezervy, nerozdělený zisk apod.), TIER2 (podřízený dluh A tj. dluh s atributem že bude splacen až jako poslední za všemi nepodřízenými závazky, splatnost 5 let a víc) a část přebytečných rezerv na krytí všeob. ztrát), případně lze využít část využitý TIER3 (jsou stanoveny limity) který obsahuje podřízený dluh B (splatnost min. 2-letá, nelze splatit pokud by se tím porušila kap. přiměřenost). Od tohoto se odečítají položky neuhrazených ztrát minulých let, nehmotný majetek, nakoupené vlastní akcie banky, kapitálové investice a podíly v jiných fin. institucích.
Při nedodržení přiměřenosti hrozí bance uložení opatření od ČNB, resp. odebrání licence. Viz zákon o b., vyhláška ČNB o kap. přim., direktiva EU (implem. Basel II).


Článek podporuje:
zdravotní matrace, lamelové rošty, polštářky

Žádné komentáře:

Okomentovat