Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cenová stabilita

ČNB, podobně jako většina centrálních bank, se soustřeďuje především na stabilitu spotřebitelských cen. V praxi se stabilitou cen rozumí zpravidla nikoli doslova neměnnost cen, nýbrž jejich mírný růst. Růst cen odpovídající cenové stabilitě by měl zahrnovat statistické vychýlení směrem nahoru, k němuž dochází při měření růstu těchto cen, a měl by také dát dostatečný prostor pro drobné změny cenových relací, k nimž v každé ekonomice s efektivním cenovým systémem neustále dochází. ČNB odhaduje, že stabilitě spotřebitelských cen v české ekonomice dlouhodobě odpovídá čistá inflace na úrovni kolem 2%. Z této představy vychází cílové pásmo v celkové inflaci pro období leden 2002 - prosinec 2005 vyhlášené v dubnu 2001.

Měnová politika centrální banky je zaměřena:
a) buď na zvýšení množství peněz v oběhu, ať ji za jakýmkoli žádoucím či očekávaným účelem, pak je nazývána politikou expanzivní. Protože je doprovázena i změnami cen peněz (tj. úrok. sazeb je nazývána politikou levných peněz);
b) nebo na snížení množství peněz v oběhu, pak jde o politiku restriktivní (politika drahých peněz).

Jiný přívlastek odvozený od zamýšleného účelu měnové politiky je politika "deflační", "dezinflační" či "protiinflační" pro politiku restriktivní; méně se již dnes vyskytuje termín "protideflační" pro politiku expanzivní.

Žádné komentáře:

Okomentovat