Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Devizová politika centrální banky

Jako hlavní cíl sleduje vnější stabilitu měny. Devizová politika je úzce spojena s vnitřní měnovou politikovou. Změny vnější rovnováhy nebo měnového kurzu ovlivňují vnitřní měnovou situaci.

Podle předmětu, jímž se devizová politika zabývá, lze ji členit na politiku:
a) devizového (měnového, směnného) kurzu,
b) devizových rezerv,
c) platební bilance,
d) zahraničních úvěrů,
e) mezinárodní měnové spolupráce a další úseky.

ad a) Politika devizových kurzů je závislá na postavení měny v mezinárodním finančním světě, zda je směnitelná či ne, jaký je stupeň její směnitelnosti, zda jde o měnu "měkkou" či "tvrdou" (rezervní) atd. Je třeba určit kurzový režim či systém, tj. pohyblivost kurzu. V současné době jsou devizové kurzy zemí s vyspělou tržní ekonomikou ovlivňovány ve svém pohybu a úrovni nákupy a prodeji domácí a zahraniční měny z hlediska centrálních bank. Tyto tržní transakce mají formu různých druhů devizových intervencí, např. konverzí spotových a termínových transakcí, swapů apod.
ad b)

ad b) Politika devizových rezerv - spočívá v rozhodování o jejich přiměřené výši a vhodné struktuře. Příliš vysoké devizové rezervy mohou vyjadřovat přesun značné části domácího produktu do zahraničí při tlaku na zvýšení peněžní zásoby a mohou být zdrojem inflačního tlaku ve vnitřní ekonomice. Naopak příliš nízké devizové rezervy mohou snižovat dovozní možnosti a tím vyvolávat jiné problémy v ekonomice, za určitých okolností rovněž inflační tlaky plynoucí z nedostatečné nabídky zboží a služeb.

Rozhodování o dosažení vhodné výše a struktury devizových rezerv spočívá v rozdělení devizových rezerv mimo jiné podle stupně disponibility: zlato, rezervní měny, tj. měny všeobecně uznávané jako mezinárodní rezervy (USD), nadnárodní úvěrové facility (SDR) a ostatní mezinárodní nebo nadnárodní platební prostředky.

Prostředkem uchování reálné hodnoty devizových rezerv je jejich diverzifikace čili uchování devizových rezerv ve více měnách současně, kdy se počítá s tím, že pokles kurzu jedné měny bude vyvážen vzestupem kurzu měny druhé, takže se tyto kurzové pohyby navzájem neutralizují. Diverzifikace devizových rezerv vyžaduje, aby jejich struktura byla měněna podle předpokládaných pohybů měnových kurzů.

Žádné komentáře:

Okomentovat