Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nepřímé intervence státních orgánů

= státní orgány ovlivní faktory, které na kurz působí – např. úroková sazby (např. CB může snížit své úrokové sazby, aby odradila cizí investory od nákupu domácích CP, což povede k tlaku na pokles kurzu domácí měny); nebo mohou zavést regulační opatření ve vztahu k mezinárodními obchodu a mezinárodním fin. tokům – vláda, která má zájem na posílení své měny, může uvalit vyšší cla na importované zboží, to povede k poklesu poptávky po importu a tím i ke snížení poptávky po cizí měny, současně se sníží nabídka domácí měny, což povede k posílení domácí měny (stejný efekt má zavedení kvót na importované zboží, zrušení nebo snížení daní z úroků pro cizince, kteří investují do domácích CP, což by zase vedlo k růstu poptávky po domácí měně)

Mezinárodní měnový systém
= systém institucí, hospodářských politik, regulací, praktik a mechanismů, které se spolupodílejí na určování devizových kurzů; z historického hlediska se rozlišují tři hlavní:

1. Zlatý standard

- zlato sloužilo poměrně dlouho jako prostředek směny (je trvanlivé, přenosné, skladovatelné, dělitelné); zlato představuje zbožové peníze a zajišťuje dlouhodobou tendenci k cenové stabilitě;

- zlatý standard představoval závazek státu stanovit a udržovat cenu své měny v přesně určeném množství zlata – relativní hodnoty měn neboli devizové kurzy byly určeny poměry zlatého obsahu jednotlivých měn (tzv. mincová parity) a zlatý standard byl systémem zcela pevných devizových kurzů – umožňoval udržovat vysokou stabilitu měnových kurzů, které se mohly odchýlit od mincové parity pouze do výše nákladů spojených s dopravou zlata z jedné země do druhé (tzv. horní zlatý bod = mincová parity + náklady na dopravu a tzv. dolní zlatý bod = mincová parita – náklady na dopravu)

Žádné komentáře:

Okomentovat