Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Charakterizujte, srovnejte a kriticky zhodnoťte nejpoužívanější makroekonomické agregáty

GDP (Gross domestic produkt, HDP)

- měří celkový objem veškeré finální produkce vyrobené v dané zemi během jednoho roku výrobními faktory umístěnými v dané zemi bez ohledu na to, kdo vlastní tyto výrobní faktory. Měřením GDP i jiných makroekonomických agregátů se zabývá systém národních účtů.

- Má-li být určitá položka zahrnuta do GDP musí splnit tři základní požadavky: (1) zboží musí být vyrobeno v běžném období, (2) zboží musí být prodáno na trhu a oceněno tržními cenami, (3) zboží nesmí být v běžném období znovu prodáno.

- Do GDP se nezahrnují meziprodukty, protože jestliže zahrneme do GDP hodnotu meziproduktů, nemůžeme se vyhnout duplicitnímu, resp. vícenásobnému započítávání. Ale můžeme použít koncepci přidané hodnoty.

- Přidaná hodnota (VA) je objem práce a služeb, které se uskutečňují na dílčím stupni výrobního procesu. Je to rozdíl mezi tržní cenou výrobku a cenou nakupovaných surovin, materiálu apod.

- Pro měření GDP se používají tři metody:

Výdajová metoda : C + I + G + NX
Je tu však problém, že existence nepřímých daní způsobuje, že existuje rozdíl, mezi cenou, kterou platí spotřebitelé a cenou, kterou obdrží firmy. Proto lze získat buď GDP v tržních cenách nebo GDP v cenách výrobních faktorů. Tzn. rostou-li nepřímé daně roste GDP v tržních cenách, i když se fyzický objem celkového produktu nezměnil. Proto je relevantnější měřit GDP v cenách výrobních faktorů.

Žádné komentáře:

Okomentovat